Νέες κινήσεις ετοιμάζει ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες κινήσεις ετοιμάζει ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών

Τις επόμενες κινήσεις της στο χώρο της υγείας σχεδιάζει η οικογένεια Αποστολόπουλου μετά τη λήξη της δημόσιας προσφοράς για το 30% του Υγεία, αλλά και την αποκάλυψη των προθέσεών της για την εξαγορά του Ερρίκος Ντυνάν.

Η επιχειρηματική οικογένεια του Ιατρικού εκτιμά ότι είναι σωστά τοποθετημένη στο χώρο και αξιοποιώντας την συνεργασία της με τον γερμανικό κολοσσό Asklepios προτίθεται να προχωρήσει στα επόμενα της βήματα με στόχο την διαμόρφωση ενός ισχυρού ελληνικού πόλου στον κλάδο.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μια συγκυρία, στην οποία τα ξένα κεφάλαια που μπήκαν στον κλάδο (με επικεφαλής το fund CVC Capital) ολοκληρώνουν τις κινήσεις τους, με την εξαγορά του Metropolitan το περασμένο καλοκαίρι και την ολοκλήρωση του deal για την απόκτηση του Ιασώ General, η οποία θα ανακοινωθεί και επίσημα τις επόμενες ημέρες.

Κυρίως όμως έρχονται σε μία στιγμή, που δημιουργείται έντονος προβληματισμός στον κλάδο μετά την νέα μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, την παράταση του rebate και claw back αλλά και τον αναγκαστικό συμψηφισμό μεταξύ των χρεών του Οργανισμού και των επιστροφών από τις κλινικές για τα έτη 2014-2015. Πρόκειται για έναν «λογαριασμό» που διαμορφώνει αθροιστικά μια επιβάρυνση της τάξης του 55-60% σε σχέση με το 38% που είχαν προϋπολογίσει οι κλινικάρχες.

Αυτός είναι και ο ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η οικογένεια του Ιατρικού δεν θα επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά για το 30% του Υγεία. Ο άλλος, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι ότι ο όμιλος Ιατρικό, εκτιμά πως η μετοχή του Υγεία ανέβηκε υπερβολικά το τελευταίο διάστημα. Κατά συνέπεια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα αναμείνει την «αυτορύθμιση» της αγοράς προτού εκδηλώσει την επόμενή της κίνηση σε αυτό το πεδίο. Η οικογένεια θα προχωρήσει σε συναλλαγή, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, αλλά στα «σωστά επίπεδα».

Στο μεταξύ, κινείται παράλληλα και προς την πλευρά του Ερρίκος Ντυνάν, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της για εξαγορά του νοσοκομείου από την Τράπεζα Πειραιώς. Το ενδιαφέρον του Ιατρικού δεν εκδηλώνεται πρώτη φορά για την συγκεκριμένη μονάδα. Όπως είναι γνωστό ο όμιλος συμμετείχε κατά το παρελθόν σε όλες τις διαδικασίας πώλησης που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Στρατηγικός συνεργάτης του Ιατρικού σε όλα τα επόμενα βήματα είναι ο γερμανικός όμιλος Asκlepios που ήδη μετέχει στον όμιλο Αποστολόπουλου με σημαντικό ποσοστό. Η Asklepios Kliniken GmbH δεν είναι ένας τυχαίος σύμμαχος: διαθέτει σήμερα περισσότερα από 140 νοσοκομεία, καθώς και δραστηριότητες σε Κίνα, Ρωσία, Πολωνία και Πορτογαλία. Μάλιστα όπως τονίζουν στελέχη της εταιρείας ο όμιλος από το 1984 που ιδρύθηκε δεν έχει αποεπενδύσει από καμία δραστηριότητα που απέκτησε στο χώρο της υγείας. Εύλογα λοιπόν και η ελληνική επιχειρηματική οικογένεια ποντάρει στη συνεργασία με την επιχείρηση του γερμανού δισεκατομμυριούχου Bernard Broermann, με προσωπική περιουσία (κατά το Forbes) που υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ.

Το Ιατρικό αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, ενημερώνοντας τις αρχές του Χρηματιστηρίου «Η στρατηγική των εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών, σήμερα είναι ακόμη πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά». Στόχος είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ισχυρότερων σχημάτων, ικανών να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και τις προκλήσεις των καιρών.

Η οικογένεια Αποστολόπουλου δεν έχει κρύψει πως επιδιώκει να είναι ο επικεφαλής του ελληνικού πόλου στην ιδιωτική υγεία. Υπό αυτή την σκοπιά, πρόθεση της ιδιοκτησίας του Ιατρικού Κέντρου παραμένει σε κάθε περίπτωση η δημιουργία πρόσθετης αξίας για τον όμιλο, τους μετόχους και τους συνεργάτες του και για αυτό ο όμιλιος επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες του σε νοσηλευτικό, επιστημονικό, αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί και ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνει η ιδιωτική υγεία ως επί το πλείστον σε ελληνικά χέρια: «Ο όμιλός μας έχει σαν στόχο να επεκταθεί, αλλά και να διατηρήσει την ελληνικότητα του» επεσήμανε πρόσφατα και ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Ιατρικού Αθηνών, σε μια δήλωση που συνοψίζει την τακτική του για το μέλλον, προσθέτοντας: «Έχει έρθει η ώρα για μία συγκέντρωση στον κλάδο και ο δικός μας όμιλος αφενός φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και αφετέρου φιλοδοξεί να αποτελέσει τον ελληνικό πόλο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider