Μπλίνκεν για θάνατο Αμερικανίδας στη Δυτική Όχθη: Θα δράσουμε αναλόγως

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλίνκεν για θάνατο Αμερικανίδας στη Δυτική Όχθη: Θα δράσουμε αναλόγως
«Θρηνούμε γι' αυτήν την τραγική απώλεια», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

Ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη λύπη του για τον «τραγικό» θάνατο μιας Αμερικανίδας υπηκόου στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να δεσμεύεται ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

«Θρηνούμε γι' αυτήν την τραγική απώλεια», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στη Δομινικανή Δημοκρατία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Όταν έχουμε διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, θα τις κοινοποιήσουμε και θα ενεργήσουμε αναλόγως», τόνισε.

Η 26χρονη Τουρκοαμερικανίδα Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στο κεφάλι σήμερα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των ισραηλινών οικισμών στη Μπέιτα, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι άνοιξε πυρ.

Ο Φουάντ Ναφάα, διοικητής του νοσοκομείου Ραφίντια στη Ναμπλούς, δήλωσε στο Reuters ότι η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. «Προσπαθήσαμε να της κάνουμε ανάνηψη, αλλά δυστυχώς πέθανε», είπε.

Η τουρκική διπλωματία τόνισε ότι η Εϊγκί σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες και χαρακτήρισε το περιστατικό ως «δολοφονία που διενεργήθηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου».

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο της Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, ενώ το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε αρχικά την είδηση του θανάτου της φιλοπαλαιστίνιας ακτιβίστριας, που συμμετείχε σε μια διαδήλωση κατά της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το WAFA τόνισε ότι η γυναίκα υπέκυψε σήμερα στα τραύματά της, μετά τον πυροβολισμό της στο κεφάλι από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το WAFA μετέδωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας από ακτιβιστές στην Μπεϊτά, μια πόλη κοντά στην πόλη Ναμπλούς που έχει βιώσει επανειλημμένες επιθέσεις από εποίκους.

Η Τουρκία καταδίκασε τη «δολοφονία» στη Δυτική Όχθη της φιλοπαλαιστίνιας ακτιβίστριας λέγοντας ότι η γυναίκα σκοτώθηκε από «ισραηλινούς κατοχικούς στρατιώτες». «Με βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε ότι η πολίτης της χώρας μας, η Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, σκοτώθηκε από Ισραηλινούς κατοχικούς στρατιώτες στην πόλη Ναμπλούς (...) Καταδικάζουμε αυτή τη δολοφονία που διέπραξε η κυβέρνηση Νετανιάχου», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε: «Έχουμε ενημερωθεί για τον τραγικό θάνατο μιας Αμερικανίδας υπηκόου, της Αϊσενούρ Εϊγκί, σήμερα στη Δυτική Όχθη. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τα αγαπημένα της πρόσωπα».

Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον αναζητά «επειγόντως» περισσότερες πληροφορίες για τον θάνατο αυτής της ακτιβίστριας. «Συλλέγουμε επειγόντως περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες του θανάτου της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας «τραγικό» τον θάνατο της νεαρής χωρίς να καταλογίσει άμεσα την ευθύνη για τον θάνατό της.

«Το Ισραήλ προσπαθεί να εκφοβίσει όποιον έρχεται να βοηθήσει τους Παλαιστινίους και αγωνίζεται ειρηνικά κατά της γενοκτονίας», υπογράμμισε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυτική Όχθη: Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τη Τζενίν

Μπέρμποκ: Η αμιγώς στρατιωτική προσέγγιση δεν είναι λύση για τη Γάζα

ΟΗΕ: Προειδοποιεί ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «πέρα από καταστροφική»

gazzetta
gazzetta reader insider insider