«Καθολικό» Φιλικό Διακανονισμό θέλουν οι ασφαλιστικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καθολικό» Φιλικό Διακανονισμό θέλουν οι ασφαλιστικές

Στην συμμετοχή του συνόλου των ασφαλιστικών εταιρειών στο σύστημα του «Φιλικού Διακανονισμού» στοχεύει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) με τον πρόεδρο της κ. Δημήτρη Μαζαράκη να ευελπιστεί ότι ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Ο θεσμός του Φιλικού Διακανονισμού πρέπει να είναι καθολικός», δήλωσε ο κ. Μαζαράκης κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για τα 18 χρόνια του Θεσμού σημειώνοντας πως με έτσι βελτιώνεται η παροχή των υπηρεσιών αλλά και η φερεγγυότητα του ασφαλιστικού τομέα.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες ένταξης έξι ασφαλιστικών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) στο συγκεκριμένο σύστημα στη χώρα μας από το 2000 και στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν όλες οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτοκινήτου. Αυτό αναμένεται να προσθέσει περίπου 530.000 οχήματα στο σύστημα το οποίο εξασφαλίζει άμεσες αποζημιώσεις αλλά και μικρότερο κόστος για τις ασφαλιστικές. Η διαδικασία ένταξης των έξι ΕΠΥ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Ο φιλικός διακανονισμός είναι ουσιαστικά μια συμφωνία μεταξύ των ασφαλιστικών βάσει της οποίας όταν συμβεί ένα ατύχημα με ξεκάθαρη υπαιτιότητα η ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού που δεν φταίει (αναίτιος οδηγός) αποζημιώνει η ίδια για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία καλύπτει την ευθύνη του οδηγού που φταίει (υπαίτιου). Στη συνέχεια, η χρηματική αυτή συναλλαγή ανακοινώνεται στο Γραφείο Συμψηφισμού, που λειτουργεί στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και τακτοποιείται μέσω ενός μηχανισμού συμψηφισμού που υπάρχει, με μηνιαίες εκκαθαρίσεις πληρωμών μεταξύ των εταιρειών και επανεισπράξεις με βάση τους μέσους όρους ανά ζημιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΑΕΕ από το 2.000 έως το 2017 μέσω του συστήματος του φιλικού διακανονισμού έχουν διακανονιστεί 2,5 εκατομμύρια περιπτώσεις ζημιών που αφορούσαν 5 εκατομμύρια οδηγούς. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν φθάνουν τα 2,25 δισ. ευρώ.

Σήμερα στο σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού μετέχουν 26 ασφαλιστικές εταιρείες μέλη της ΕΑΕΕ, ένας Συνεταιρισμός και μία ΕΠΥ που κατέχουν το 78,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου αυτοκινήτου στην ασφαλιστική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 διευθετήθηκαν 154.157 περιπτώσεις μέσω φιλικού διακανονισμού, για τις οποίες καταβλήθηκαν συνολικά 113. 299.422 ευρώ. Ο μέσος όρος των υλικών ζημιών ήταν 729,26 ευρώ και ο μέσος όρος των σωματικών βλαβών 673,34 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider