Με... προσοχή κοιτούν οι ξένοι τα ελληνικά ακίνητα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με... προσοχή κοιτούν οι ξένοι τα ελληνικά ακίνητα

H Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των ευρωπαϊκών πόλεων σε ότι αφορά τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων, ωστόσο η στάση των διεθνών επενδυτών όπως αυτή αποτυπώνεται στην φετινή έκθεση της PwC και του Urban Land Institute για τις τάσεις στο Real Estate έχει αρχίσει και αλλάζει.

Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος σε ότι αφορά τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων για φέτος ξεπερνώντας μόλις την Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο όπως αναφέρει η έκθεση Emerging Trend in Real Estate: «Το ενδιαφέρον για την Αθήνα αυξάνεται και ίσως έρχεται σε αντίθεση με την θέση της στην κατάταξη».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς μεγάλους πανευρωπαϊκούς επενδυτές που αγοράζουν στην Νότια Ευρώπη αλλά όχι στην Ελλάδα επειδή δεν έχουν ομάδα εκεί», συνεχίζει η έκθεση στην οποία ωστόσο σημειώνεται ότι ένας αριθμός διεθνών επενδυτών επένδυσε στην Αθήνα το 2017 και μάλιστα για πρώτη φορά.

Ξενοδοχεία-logistics-λιανεμπόριο

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα τουριστικά ακίνητα. «Ο τομέας που προσελκύει έντονο ενδιαφέρον είναι ο ξενοδοχειακός, ο οποίος δεν εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την οικονομία της χώρας. Οι διεθνείς αφίξεις ανεβαίνουν συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια και η χώρα αντιμετωπίζεται ως ένας ασφαλής ευρωπαϊκός προορισμός διακοπών». Όπως αναφέρει τοπικός σύμβουλος ακινήτων που συμμετείχε στην έρευνα: «Όποιος έρχεται στην Ελλάδα ενδιαφέρεται για τον τουρισμό, οπότε μπαίνει στην ουρά».

Διακεκριμένα ξενοδοχεία της Αθήνας πωλούνται σε μικρό κόστος και στην εμπροσθοφυλακή βρίσκονται επενδυτές από τις ΗΠΑ και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που συχνά λειτουργούν με τοπικούς συνεταίρους. Την προσοχή τραβούν και τα κινεζικά κεφάλαια που επενδύονται στον τομέα των logistics ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ τα εμπορικά κέντρα προσελκύουν κάποια funds. Ώθηση λαμβάνει και το εμπόριο λόγω του τουρισμού.

Ελάχιστα τα νέα ακίνητα

Στην Ελλάδα παρατηρείται έλλειψη σε απόθεμα καλών ακινήτων σε όλες τις κατηγορίες λόγω της καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι επαγγελματίες αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ξεκινήσουν νέες αναπτύξεις καθώς βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της οικονομικής ανάπτυξης. Η καλύτερη επιλογή είναι η ανακαίνιση και η επαναλειτουργία έτοιμων κτηρίων. Ευκαιρίες βλέπουν οι επενδυτές και στο κόκκινα δάνεια, καθώς όπως αναφέρει η έκθεση το 60% με 70% των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται ακόμη υπό επιτηρήση. Ωστόσο πλέον η πιθανότητα ενός Grexit είναι πολύ πιο μικρή απ’ όσο ήταν ακόμη και πριν από ένα χρόνο και το κλίμα αλλάζει. Όπως δήλωσε ένας έμπειρος πανευρωπαϊκός επενδυτής που πλέον λειτουργεί στη χώρα μας: «Το να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα δεν ακούγεται πλέον τόσο τρελό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider