«Βουτιά» στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Πτωτική εξακολουθεί να είναι και το 2018 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, εξέλιξη η οποία «σφυροκοπά» τον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, ο οποίος όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς «ελπίζει σε καλύτερες ημέρες» μέχρι το τέλος του 2018.

Οι καλύτερες ημέρες όμως ίσως να αργήσουν να έρθουν αν λάβει κανείς υπ' όψιν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έφθασαν σε σημείο να προσεγγίσουν τα 75 δολάρια το βαρέλι, εξέλιξη η οποία προοιωνίζει ακόμη πιο αυξημένες τιμές στην ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην ελληνική αγορά ξεπέρασε κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο το 1 ευρώ το λίτρο, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την καλοκαιρία, τις εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης (φυσικό αέριο, θερμαντικά σώματα κλπ) και τον μειωμένο προϋπολογισμό των νοικοκυριών οδήγησε σε σημαντική πτώση της κατανάλωσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τόλης Βασιλακάκης γενικός διευθυντής της Avin, η αγορά κινείται πτωτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου, η βενζίνη σημείωσε πτώση 1,7%, το πετρέλαιο κίνησης 1,2% και το πετρέλαιο θέρμανσης 9,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αλλά και το 2017 έκλεισε με σημαντική πτώση, με το πετρέλαιο κίνησης να αποτελεί το μεγάλο «χαμένο» σημειώνοντας πτώση 22%.

Φυσικά, από την πτώση της κατανάλωσης δεν ζημιώνονται μόνο οι έμποροι αλλά και οι καταναλωτές, οι οποίοι καλύπτουν με το «σταγονόμετρο» τις ανάγκες τους.

Αν σε αυτό προστεθούν και οι «πειραγμένες» αντλίες από τις οποίες ο πρώτος “χαμένος” είναι ο καταναλωτής ο οποίος πληρώνει ουσιαστικά ακριβότερα από ό,τι νομίζει τις ποσότητες που αγοράζει, τότε γίνονται αντιληπτές οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κατανάλωση καυσίμων. Και στα έσοδα του κράτους φυσικά δεδομένου ότι οι απώλειες για το δημόσιο αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider