«Καθαρή έξοδος» για τις τράπεζες από τα stress tests

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καθαρή έξοδος» για τις τράπεζες από τα stress tests

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους τραπεζικούς κύκλους επικρατεί ευφορία που κατόρθωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να βγουν αλώβητες από την κρίσιμη διαδικασία.

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα από τον SSM, τα οποία θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ανακοίνωση του Εποπτικού Συμβουλίου θα περιλαμβάνει αναλυτικούς πίνακες με τις επιδόσεις των τραπεζών στα επιμέρους σενάρια, καθώς και ενότητα «Ερωτήσεων-Απαντήσεων».

Στη συνέχεια, καθεμιά από τις τράπεζες αναμένεται να εκδώσει τη δική της ανακοίνωση σχολιάζοντας τις επιδόσεις της στο βασικό και δυσμενές σενάριο της εξέτασης, καθώς και σε επίπεδο δείκτη κεφαλαίων Tier 1 και Tier 2.

Υπεράνω… κεφαλαίων οι τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τη δυσάρεστη έκπληξη της αύξησης κεφαλαίων, καθώς μπήκαν στη δοκιμασία των stress tests με υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (17,01%) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (13,72%).

Η εξέλιξη αυτή αφήνει ιδιαίτερα ανακουφισμένες τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και θεσμικούς και κυβερνητικούς φορείς, καθώς από την αρχή του χρόνου που ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των stress tests για την Ελλάδα, η χώρα τελεί υπό καθεστώς έντονης αβεβαιότητας, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο χρηματιστηριακό ταμπλό τους τελευταίες μήνες.

Οι δανειστές «κοιτάζουν» τα stress tests

Με αγωνία, όμως, αναμένουν τα αποτελέσματα και οι Ευρωπαίοι δανειστές, καθώς και το ΔΝΤ, καθώς η σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επόμενη ημέρα της εξόδου από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο. Η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και η ευρωστία των τραπεζών, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να κατορθώσει η χώρα να δανείζεται εξ ολοκλήρου από τις αγορές σε λογικό κόστος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider