Fed: Γενναία μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης - Η πρώτη από το 2020

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Γενναία μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης - Η πρώτη από το 2020
Fed / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Το εύρος του βασικού επιτοκίου διαμορφώνεται στο 4,75-5%. Η προσοχή της Fed πλέον στρέφεται πιο έντονα στην σχετική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, μετά και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Σε μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η Fed (επιβεβαιώνοντας τα πιο... αισιόδοξα στοιχήματα στην αγορά) καθώς η προσοχή της πλέον μετατοπίζεται πιο έντονα στον κίνδυνο επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας. Η FOMC -μετά τα ευχάριστα νέα από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού- έκρινε πως είναι η κατάλληλη στιγμή και να προχωρήσει σε μία «τολμηρή» περικοπή στο κόστος δανεισμού, κηρύσσοντας επίσημα τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως δεν είναι σίγουρο ότι και τα επόμενα βήματα θα είναι εξίσου «μεγάλα».

Το εύρος του βασικού επιτοκίου διαμορφώνεται πλέον στο 4,75-5%. «Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς τον στόχο του 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τις πιέσεις στις τιμές είναι σχετικά ισορροπημένοι», τονίζει στην ανακοίνωσή της η FOMC.

Το «σήμα» για χαλάρωση δόθηκε «υπό το πρίσμα της προόδου στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ισορροπίας των κινδύνων» όπως επαναλαμβάνει η FOMC, ενώ η απόφαση ελήφθη με ψήφους 11-1, με μόνο «γεράκι», την κα Μισέλ Μπάουμαν να τάσσεται υπέρ μίας μείωσης ύψους 0,25%. Αξιολογώντας την κατάσταση της οικονομίας, η επιτροπή έκρινε ότι «η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί και το ποσοστό ανεργίας έχει κινηθεί ανοδικά, αλλά παραμένει χαμηλό».

Οι αξιωματούχοι της FOMC αναβάθμισαν το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας φέτος στο 4,4%, από 4% τον Ιούνιο, και αναθεώρησαν καθοδικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο 2,3% από 2,6% προηγουμένως. Όσον αφορά τον «πυρήνα» ή δομικό πληθωρισμό η FOMC υποβάθμισε την πρόβλεψή της στο 2,6%, μειωμένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο. Η Fed «θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της, με προσοχή για σταθερές τιμές και μέγιστη απασχόληση», διαμηνύει.

Σύμφωνα με το διάγραμμα σημείων (dot plot) της FOMC, η Fed αναμένεται να ψαλιδίσει το κόστος δανεισμού συνολικά για το 2024 κατά 50 μονάδες βάσης, (απομένουν δύο συνεδριάσεις στις 7/11 -την πρώτη μετά τις αμερικανικές εκλογές της 5η Νοεμβρίου- και 18/12) όσο περίπου έχει προβλέψει και η αγορά. Παράλληλα, προβλέπεται άλλη μια μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2025 και νέα περικοπή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2026, καταλήγοντας στο εύρος του 2,75%-3,00%. Το τελικό επιτόκιο θα είναι γύρω στο 2,9%, που αντικατοπτρίζει μια ελαφρά αναβάθμιση, από το 2,8% και θεωρείται «ουδέτερο», δηλαδή ούτε ενθαρρύνει ούτε αποθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Εκτός από τις έκτακτες μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του COVID-19, πριν από τέσσερα χρόνια, η τελευταία φορά που η FOMC άναψε το «πράσινο φως» για ψαλίδισμα 0,50% ήταν το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Yπενθυμίζεται πως την τελευταία διετία, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που αποτελείται από γεωπολιτικές εντάσεις, ενεργειακή κρίση και επίμονο πληθωρισμό, οδήγησε την Fed στην πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εδώ και 40 χρόνια με 13 αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού σε υψηλό 21 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές

Μετά από το νερό ξεμένουμε και από ψάρια - Κώδωνας κινδύνου στην Ευρώπη, τι προτείνει η Κομισιόν

Στο κόκκινο ξανά το Χρηματιστήριο: Χάθηκαν οι 1.420 μονάδες - Βαρίδι ο ΔΤΡ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider