Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές
«Βουτιά» σχεδόν 8% για την μετοχή της Campari.

Χαμηλότερα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές πήραν στα χέρια τους τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που επιβραδύνθηκε στο 2,4% τον Αύγουστο. Η προσοχή τους στρέφεται ακόμη στη σημερινή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και την πιθανή μείωση των επιτοκίων.

Η Eurostat αναφέρει πως ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης τιμών καταγράφηκε στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (όλες 1,1%). Αντιθέτως, πιο γρήγορα «έτρεξε» ο πληθωρισμός στη Ρουμανία (5,3%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,0%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός έκοψε ταχύτητα σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ, παρέμεινε σταθερός σε 1 και επιτάχυνε σε 6.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,49% στις 514,66 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται «στο κόκκινο». Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έπεσαν κατά 0,78% και οι μετοχές των τροφίμων και ποτών 1%. Ο Eurostoxx 50 έχασε 0,50% στις 4.836 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε οριακές απώλειες 0,06% στις 18.720 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρέθηκε με -0,57% στις 7.444 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,68% στις 8.253 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 33.655 μονάδες με -0,37%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε 0,09% στις 11.692 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η αιφνίδια παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου της Campari, Ματέο Φαντατσιότι, μόλις πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, οδήγησαν σε «βουτιά» 7,32% της μετοχής της μιλανέζικης εταιρείας που παράγει το πορτοκαλί απεριτίφ Aperol, την Τετάρτη.

Παραμένοντας στο μέτωπο του πληθωρισμού, τα νεότερα στοιχεία από τις πιέσεις στις τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενθαρρυντικά, καθώς παρέμεινε σταθερός τον Αύγουστο, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια φέτος. Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,2%, παραμένοντας αμετάβλητη από τον ρυθμό του Ιουλίου, ενώ ανταποκρίθηκε στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα δεδομένα ανακοινώθηκαν πριν από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας αργότερα αυτή την εβδομάδα και την απόφαση νομισματικής πολιτικής της. Πρόκειται για μια «γεμάτη» εβδομάδα για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς αναμένονται επίσης συναντήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Fed, η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινώσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022. Οι επενδυτές ωστόσο, είναι διχασμένοι σχετικά με το πόσες μονάδες βάσης θα είναι η περικοπή. Οι πιθανότητες μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, ανέρχονται στο 65%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σταθερός στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Eurostat: Επιβράδυνση στο 2,4% για τον πληθωρισμό στην ΕΕ – Άνω του μέσου όρου η άνοδος στην Ελλάδα

Μείωση επιτοκίων: Η παγκόσμια επιρροή της Fed

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider