Τα ΕΛΠΕ εστιάζουν στην Ελλάδα για το upstream

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ΕΛΠΕ εστιάζουν στην Ελλάδα για το upstream

Στην Ελλάδα εστιάζουν για τα επόμενα τρία χρόνια τα ΕΛΠΕ όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της επιχείρησης.

Μιλώντας στο συνέδριο Mediterranean Upstream & Midstream Summit, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, από τις 7 έως τις 8 Μαΐου 2018, ο κ. Γρηγορίου σημείωσε ότι όσον αφορά συγκεκριμένα στο upstream, «για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια εστιάζουμε στην Ελλάδα αλλά φυσικά μας ενδιαφέρει πάντα να αναπτυχθούμε ευρύτερα».

Αναφερόμενος στις έρευνες στον Πατραϊκό, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ, Γιάννη Μπασιά, θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2019, ο κ. Γρηγορίου εκτίμησε ότι πρόκειται για 140 εκατομμύρια βαρέλια (απολήψιμα) ενώ το κόστος των σχετικών εργασιών υπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ (για βάθος 300 μέτρα).

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν υποβάλει προσφορά για τα δύο οικόπεδα στην περιοχή της Κρήτης (σε κοινοπραξία με την Total και την Exxon Mobil) καθώς και για το Ιόνιο (σε κοινοπραξία με την ισπανική Repsol) και οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι έρευνες αναμένεται-αν όλα πάνε καλά- να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στο upstream ύστερα από χρόνια στασιμότητας λόγω θεσμικών και άλλων κωλυμάτων στη χώρα δίνει νέα ώθηση στον κλάδο και αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλους διεθνείς ομίλους, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο πλαίσιο του συνεδρίου όπου είχαν ισχυρή παρουσία πετρελαϊκές επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider