Προχωρά η παραχώρηση του Θριασίου - Κομβικό το Εμπορευματικό Κέντρο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά η παραχώρηση του Θριασίου - Κομβικό το Εμπορευματικό Κέντρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της παραχώρησης της έκτασης της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο με την κοινοπραξία Goldair – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό να ετοιμάζεται να ετοιμάζει επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου. Στο μεταξύ για μέσα στο φθινόπωρο σχεδιάζεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), του υπόλοιπου συγκροτήματος του ΟΣΕ, το λεγόμενο Θριάσιο Β’.

Το σημαντικό ρόλο που θα παίξει το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών και στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Μιλώντας χθες στην ημερίδα του υπουργείου για τις συνδυασμένες μεταφορές και τον ρόλο της Ελλάδας ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε μόνο μεταφορείς, θέλουμε το κομμάτι του παραγόμενου ευρωπαϊκού προϊόντος που ανήκει στη χώρα μας να είναι στη χώρα μας».

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασης να προχωρήσει ο διαγωνισμός σε δύο τμήματα αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για πιέσεις που δέχθηκε το υπουργείο. «Η χώρα στην κρίση δέχθηκε πιέσεις για να κάνει πολλές εκπτώσεις. Το Θριάσιο κάποιοι ήθελαν να το βγάλουν με ενιαίο διαγωνισμό, να το απαξιώσουν και να το πάρουν και φθηνά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «όσα συμφέροντα και αν υπάρχουν που θέλουν να πάρουν κοψοχρονιά να ψάξουν άλλη χώρα έξω από την Ευρώπη».

Επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ στο Εμπορευματικό Κέντρο

Όπως σημείωσε ο κ. Σπίρτζης το εμπορευματικό κέντρο θα «συμβολαιοποιηθεί άμεσα», ενώ ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος σημείωσε ότι η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair που έχει αναδειχθεί ανάδοχος θα πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 235.000 τ.μ. κτηρίων, εκ των οποίων 210.000 τ.μ. αποθηκών, 4.000 θέσεων για αυτοκίνητα και 120 θέσεων για φορτηγά. Ο κ. Καλλίνικος τόνισε ακόμη ότι το Εμπορευματικό Κέντρο θα αποτελέσει την «καρδιά» των συνδυασμένων μεταφορών της χώρας.

Επιχειρηματικό Πάρκο τα Οινόφυτα

Πέρα από το κομμάτι των υποδομών ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν τα logistics, έναν κλάδο που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε επίσημα από την Πολιτεία μόλις το 2014. «Υπάρχουν πολλές εταιρείες logistics που λειτουργούν με άδεια αποθήκης χονδρεμπορίου, ενώ παρουσιάζονται προβλήματα με τις χρήσεις γης», υπογράμμισε ο κ. Ζαφείρης προσθέτοντας ότι προετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο για να απελευθερωθεί από τα προβλήματα ο κλάδος των εμπορευματικών μεταφορών.

Σημείωσε πως σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο «με το οποίο θα δημιουργείται οργανωμένο πάρκο στα Οινόφυτα (όπου εδρεύει σημαντικότατο ποσοστό της ελληνικής βιομηχανίας) και πολλές χιλιάδες ελεύθερα στρέμματα που θα μπουν στο πάρκο». Παρόμοια κίνηση ετοιμάζεται και για το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (11.000 στρέμματα) να γίνει και αυτός οργανωμένος υποδοχέας ώστε να συνδυαστεί με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη υπόθεση παρουσιάζει ιδιαιτερότητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider