Εθνική Ασφαλιστική: Και το σήριαλ συνεχίζεται…

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Ασφαλιστική: Και το σήριαλ συνεχίζεται…

Κάτι παραπάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η συμφωνία όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά κανείς ακόμη δεν γνωρίζει το πότε και πως τελικά θα πραγματοποιηθεί. Μετά από μια σειρά λανθασμένων αποφάσεων, αστοχιών και… δυσάρεστων γεγονότων το ιδιοκτησιακό μέλλον της εταιρείας, η οποία εκτός από το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής Τράπεζας είναι και μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές με εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, παραμένει αβέβαιο.

Μετά από την αιφνιδιαστική αποχώρηση του κινεζικού ομίλου της Fosun και αφού τελικά υποβλήθηκε μια μόνο προσφορά από την επίσης κινεζική Gongbao, τα πάντα παραμένουν ανοιχτά. Αυτό δείχνει και η χθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας η οποία αναφέρει μεν πως θα εξεταστεί η προσφορά αλλά αφήνει «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο τελικά να πραγματοποιηθεί Διεθνής Δημόσια Προσφορά.

«Οι ιστορικές αξίες και ο σημαντικός ρόλος του Ομίλου της ΕΤΕ στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος επιβάλουν την εξέταση όλων των βέλτιστων λύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας Διεθνούς Δημόσιας Προσφοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά η χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας.

Με αυτό τον τρόπο η Εθνική Τράπεζα επαναφέρει μια δημόσια πρόταση που είχε συζητηθεί πολύ καιρό πριν ως «plan Β». Υπάρχει μια μη αμελητέα πιθανότητα τελικά η προσφορά της Gongbao να μην γίνει αποδεκτή. Και αυτό διότι ακόμη και αν κινεζική εταιρεία καταφέρει να πείσει ότι διαθέτει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να πληρώσει ίσως τελικά κριθεί ότι τελικά δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και μέγεθος για να τρέξει την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει ασφαλιστική δραστηριότητα.

Πώς φθάσαμε έως εδώ

Η σημερινή κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αιφνιδιαστική απόφαση της Fosun, που θεωρούταν ο βασικός διεκδικητής της Εθνικής Ασφαλιστικής να μην υποβάλλει τελικά δεσμευτική προσφορά. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν αυτή την απόφαση αυτή με τις εξελίξεις στη Folli Follie, στην οποία η Fosun αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο.

Όμως ανεξάρτητα από τη Folli Follie η πρόσφατη ανατροπή είναι η τελευταία σε μια σειρά δυσάρεστων εξελίξεων που οδηγήσαν στο να υπάρχει μια και μόνο προσφορά ενώ αρχικά, ένα χρόνο πριν οι ενδιαφερόμενοι ήταν τέσσερις.

Το «πωλητήριο» στην μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική μπήκε αναγκαστικά ως μέρος του πλάνου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε από την Εθνική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2015. Παρά τις προσπάθειες εργαζομένων και κυβέρνησης να μην προχωρήσει η πώληση το 2017 ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά. Σε αυτόν συμμετέχουν η Exin Group υπό την διοίκηση του Ματ Φέρφιλντ και την υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης, ο κινεζικός όμιλος Fosun που είναι γνωστός στη χώρα μας από την συμμετοχή του στον όμιλο Folli Follie αλλά και στο σχήμα που έχει αναλάβει το Ελληνικό μαζί με τη Lamda Development. Τους διεκδικητές συμπληρώνουν τα επίσης κινεζικά funds Gongbao και Wintime.

Μια διαδικασία που κανονικά θα έπρεπε να ήταν τετριμμένη και υπόθεση ρουτίνας αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν εξελίσσεται σε σινοαμερικανική «μάχη». Στον πρώτο γύρο οι πληροφορίες θέλουν την Fosun να έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά και να ακολουθεί το σχήμα Exin-Calamos. Και εκεί ξεκινά ένα παιχνίδι παρεμβάσεων.

Τον Μάιο του 2017 και ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποκαλύπτει πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος έστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ανοιχτά το σχήμα Calamos-Exin, αντίστοιχη επιστολή έχει στείλει και ο αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως υποστηρίζει το ελληνοαμερικανικό σχήμα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ να προαναγγέλλει ουσιαστικά την επικράτηση της Exin, πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Η Εθνική Τράπεζα ζητά βελτιωμένες προσφορές και η Exin πραγματοποιώντας μια ισχυρή «ρελάνς» δίνει το υψηλότερο τίμημα, το οποίο ξεπερνά την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και αναδεικνύεται τον Ιούνιο του 2017 προτιμητέος αγοραστής. Ειδικότερα, η Exin πρόσφερε τίμημα περίπου 718 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αποτίμηση ολόκληρης της εταιρείας έφθανε στα περίπου 850 εκατ. ευρώ. Και πάλι σύμφωνα με πληροφορίες η Fosun είχε καταθέσει προσφορά ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Από τότε το νερό φαίνεται ότι μπαίνει στ’ αυλάκι. Τον Οκτώβριο του 2017 και ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το Σικάγο και συναντιέται με τους Τζον Κουδούνης και Τζον Κάλαμος σε πολύ καλό κλίμα.

Τα «σύννεφα» όμως δεν αργούν να εμφανιστούν. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ολοκλήρωση του διαγωνιμού και η Exin Financial Services δεν έχει υποβάλει τον φάκελο της εξαγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, αρχίζουν να ακούγονται και οι πρώτες πληροφορίες για προβλήματα ρευστότητας που μπορεί αν αντιμετωπίζει η Exin. Η εταιρεία ζητά παράταση και αρχίζουν αν εμφανίζονται οι πρώτες ανησυχίες στην αγορά.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Νέα Υόρκη εκφράζει την πεποίθηση του ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί. Κάτι λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2018, το σχήμα που παραλίγο να αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική έχει καταρρεύσει. Οι Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης καταθέτουν αγωγή κατά της Exin και του Ματ Φέρφιλντ για την μη αποπληρωμή δανείου περίπου 43 εκατ. ευρώ και ζητούν να μην εμφανίζονται πουθενά τα ονόματά τους σε σχέση με την εταιρεία. Οι τίτλοι τέλους πέφτουν στις 29 Μαρτίου, τότε λήγει η προθεσμία της Exin για να ολοκληρώσει τον φάκελο της εξαγοράς παρουσιάζοντας τους χρηματοδότες της. Κάτι το οποίο δεν γίνεται και το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας κηρύσσει την Exin έκπτωτη από τον διαγωνισμό.

Τα αναπάντητα ερωτήματα…

Κύκλοι της αγοράς που παρακολουθούν την διαδικασία θέτουν μια σειρά ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα. Αφενός, αναρρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην ζητήθηκε εγγυητική επιστολή από τους διαγωνιζόμενους και οι σύμβουλοι να αρκέστηκαν σε μια γραπτή πρόθεση (letter of intent) και μάλιστα όταν έχει ζητηθεί και βελτιωμένη προσφορά. Πηγές της αγοράς αναρωτιούνται ακόμη, γιατί έχουν σιγήσει οι αμερικανικοί παράγοντες που παρενέβησαν τόσο ενεργά στην διαδικασία πώλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider