Πού θα κριθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού θα κριθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε «καυτή πατάτα» εξελίσσεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά την νέα αναπάντεχη τροπή που πήρε ο διαγωνισμός την προηγούμενη εβδομάδα. Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν αφήσει μοναδικό διεκδικητή του 75% της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας τον κινεζικό όμιλο Gongbao

Μετά την αποχώρηση της Fosun πηγές της Εθνικής Τράπεζας διαβεβαιώνουν ότι η προσφορά της Gongbao θα εξεταστεί άμεσα, αναφέρουν ωστόσο ότι παραμένει ανοιχτό το Σχέδιο Β, το οποίο προβλέπει την Δημόσια Προσφορά (IPO) της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Υπ’ αυτό το πλαίσιο η αναφορά πως «οι ιστορικές αξίες και ο σημαντικός ρόλος του Ομίλου της ΕΤΕ στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος επιβάλουν την εξέταση όλων των βέλτιστων λύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας Διεθνούς Δημόσιας Προσφοράς» στην επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας μεταφράζεται με διάφορους τρόπους από την αγορά.

Ασφαλιστικοί παράγοντες θεωρούν πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία με τη σημερινή της μορφή. Και αυτό διότι η Gongbao δεν διαθέτει εμπειρία στην ασφαλιστική αγορά, ούτε έχει ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη, οπότε θα πρέπει να πείσει τράπεζα και ελεγκτικές Αρχές ότι μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα μια ασφαλιστική εταιρεία, με εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που της έχουν εμπιστευτεί τα χρήματα τους και τις περιουσίες τους.

Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν σύμφωνα με τις οποίες το ύψος του τιμήματος που προσφέρει η Gongbao είναι στα όρια ή και χαμηλότερο από την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τότε η απόρριψη της προσφοράς είναι θέμα χρόνου.

Το σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι, καθώς στόχος είναι οι διαδικασίες να είναι σύντομες. Στόχος όχι ιδιαίτερα εύκολος γιατί στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα η Εθνική Τράπεζα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζας της Ελλάδος, και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp).

Αυτό που μένει να φάνει, ειδικά αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός και η διοίκηση της Εθνικής διαλέξει το plan B, είναι το αν θα αποδοθούν κάπου ευθύνες για την άδοξη κατάληξη. Δηλαδή, το αν θα θεωρηθεί κάποιος υπεύθυνος για το γεγονός ότι ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε με πέντε υποψήφιους, κατέληξε να λαμβάνει μια ουσιαστική προσφορά, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ακατάλληλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider