Alpha Bank: Νέα «βουτιά» στις καταθέσεις εν μέσω αβεβαιότητας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Νέα «βουτιά» στις καταθέσεις εν μέσω αβεβαιότητας

Νέα μείωση παρουσίασαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, οι οποίες συρρικνώθηκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ, από αύξηση 2,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, κυρίως στον επιχειρηματικό κλάδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Alpha Bank.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας, η αισθητή αυτή κάμψη αποδίδεται αφενός στην επίταση της αβεβαιότητας σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε η εκροή των ιδιωτικών καταθέσεων προήλθε πρωτίστως από τη μείωση των επιχειρηματικών καταθέσεων ( 1,3 δισ. ευρώ) και κατά πολύ λιγότερο των νοικοκυριών (161 εκατ. ευρώ). Κατά συνέπεια το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στα 122.228 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 25,8 δισ. ευρώ ή κατά - 17,4% έναντι του Ιανουαρίου του 2015.

Σχετικά με τη σύνθεση των καταθέσεων τον Ιανουάριο 2016 συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2015, παρατηρήθηκε πτώση των καταθέσεων προθεσμίας κατά 41,3% και αύξηση των καταθέσεων ταμιευτηρίου (+14,4%) και όψεως (+12,6%), όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Alpha Bank.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι καταθέσεις όψεως μειώθηκαν σημαντικά σε μηνιαία βάση κατά 1,4 δισ. ευρώ ή κατά 6,0%, εξέλιξη που είναι συνεπής με τη μείωση του όγκου των συναλλαγών. Η υποκατάσταση καταθέσεων προθεσμίας σε ταμιευτηρίου παρατηρείται εντονότερα από τον Ιούλιο 2015, όταν επιβλήθηκαν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πεντάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2015 οι καταθέσεις ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις όψεως κατά 4,3 δισ. ευρώ ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 6,7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider