Ξεκίνησε η Δημόσια Προσφορά της CNL Capital στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκίνησε η Δημόσια Προσφορά της CNL Capital στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τις διαθέσεις των επενδυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να δείξει η δημόσια προσφορά των μετοχών της CNL Capital που ξεκίνησε σήμερα Τρίτη και ολοκληρώνεται μεθαύριο Πέμπτη. Πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή εταιρείας στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσω Δημόσιας Προσφοράς μετοχών από το 2014.

Μέσω της Δημόσιας Προσφοράς η εταιρεία προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως 4.000.000 ευρώ με την έκδοση 400.000 νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ εκάστη. Οι προσφερόμενες μετοχές θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω δημόσιας προσφοράς στο σύνολο του επενδυτικού κοινού με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η CNL Capital λειτουργεί ως Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) με σκοπό την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος της ουσιαστικά είναι να καλύψει ένα κενό χρηματοδότησης που έχουν αφήσει οι τράπεζες λόγω της κρίσης παρέχοντας βραχυπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια διάρκειας έως 12 μηνών κυρίως σε μικρομεσαίες εταιρείες.

Η εταιρεία από το 2104 έως και σήμερα έχει επενδύσει σε 32 εκδόσεις ομολογιακών δανείων εταιρειών εκ των οποίων 15 έχουν ολοκληρωθεί και 17 είναι ενεργές, παρέχοντας συνολική χρηματοδότηση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ σε 34 μήνες. Επιπλέον για το υπόλοιπο του 2018 εξετάζονται επενδύσεις σε πάνω από 12 νέα ομολογιακά δάνεια αξίας 6,2 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2017 τα ίδια κεφάλαια της CNL αντιστοιχούσαν σε 2,447 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά φόρων φτάνουν τα 137.000 ευρώ από 31.000 ευρώ το 2016.

Πρόκειται για την πρώτη «καθαρή» εισαγωγή εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2014 όπου είχε εισαχθεί η ΕΛΤΕΧ Άνεμος. Μετά την ΕΛΤΕΧ είχε ακολουθήσει το 2016 η BriQ AEEAΠ αλλά η εισαγωγή της έγινε χωρίς δημόσια προσφορά αλλά με εισφορά μετοχών προς τους μετόχους της μητρικής Quest Συμμετοχών. Ακολούθησαν το 2016 οι Cenergy Holdings και Intercontinental Intenational ΑΕΕΑΠ και τo 2017 o ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αλλά χωρίς δημόσια προσφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider