Στον αέρα η λειτουργία δύο ξενοδοχείων στην Εύβοια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον αέρα η λειτουργία δύο ξενοδοχείων στην Εύβοια

Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η υπόθεση του λουκέτου στα δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Εύβοιας,«Holidays in Evia» και «Eretria Village», αφού παρά την ανακοίνωση που έγινε από την διαχειρίστρια εταιρεία στους εργαζόμενους πως δεν θα λειτουργήσουν για την νέα τουριστική σεζόν, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως οι προκρατήσεις συνεχίζονται.

Όπως αναφέρει στο Insider.gr η κυρία Μαρία Ανάγνου, γραμματέας του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Εύβοιας, κατά την συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Εύβοιας με εκπρόσωπο της Εστία Α.Ε., που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία, τους ανακοινώθηκε πως τα δύο ξενοδοχεία δεν θα λειτουργήσουν την νέα τουριστική σεζόν, «προφασιζόμενα οικονομικές οφειλές προς το ΙΚΑ και τις τράπεζες, καθώς και στη μη εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εργατικό κέντρο Εύβοιας, οι συνολικές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία «ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ και παρόλο που είχαν μπει σε ρύθμιση, χάθηκε η δόση του Νοεμβρίου με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να προχωρήσουν σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της διαχειρίστριας εταιρείας».

Η εξέλιξη έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση περίπου 170 εργαζομένων στους οποίους, όπως σημειώνεται, η εταιρεία οφείλει και δεδουλευμένα προηγούμενων ετών. Όπως επισημαίνουν οι οφειλές σε εργαζόμενους ανέρχονται σε 1,2 εκατ. ευρώ ενώ 40 εξ αυτών έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έχουν εξασφαλίσει αποφάσεις δέσμευσης λογαριασμών της εταιρείας για εξόφληση δεδουλευμένων που φθάνουν τις 200.000 ευρώ.

Παρόλα αυτά, έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως πέρυσι, τα δύο ξενοδοχεία έκαναν ρεκόρ στη διαμονή πελατών, σύμφωνα με τοπικές πηγές, έπειτα όμως από τρεις ιδιαίτερα κακές χρονιές την περίοδο 2011-2013. Επιπλέον, πηγές της τουριστικής αγοράς ισχυρίζονται πως οι προκρατήσεις για την νέα τουριστική σεζόν συνεχίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα προέκυψε λίγο πριν την επίσημη έναρξη μιας τουριστικής σεζόν η οποία αναμένεται καλή αφού στην περιοχή θα φιλοξενηθούν τόσο οι πανευρωπαϊκοί αγώνες μπάσκετ εφήβων όσο και το συνέδριο Δήμων και Κοινοτήτων της Ε.Ε.

Στην ανακοίνωσή του το εργατικό κέντρο Εύβοιας αποδίδει σε «κερδοσκοπικά παιχνίδια» της διαχειρίστριας εταιρείας Εστία Α.Ε. την απόφαση να μπει λουκέτο στα δύο ξενοδοχεία, κάνοντας λόγο για πιέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετα δάνεια. Ταυτόχρονα ζητεί την επαναλειτουργία τους, ενώ απαιτεί την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους των δύο ξενοδοχείων.

Το «Eretria Village» είναι κατηγορίας τεσσάρων αστέρων και έχει δυναμικότητα 220 δωματίων. Η άλλη μονάδα του συγκροτήματος «Holidays in Evia» είναι τριών αστέρων, δυναμικότητας 320 δωματίων και συχνά φιλοξενούσε και μαθητικές εκδρομές.

Οι δύο ξενοδοχειακές μονάδες βέβαια ίσως δεν είναι οι μόνες που θα έρθουν αντιμέτωπες με το λουκέτο εν μέσω τουριστικής σεζόν. Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του τα πρόσφατα στοιχεία που ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκου στην Ειδική Ημερίδα «Κόκκινα Δάνεια Επιχειρήσεων και Ελληνικός Τουρισμός», του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας JEAN MONNET, «χειρότερη του μέσου όρου είναι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων που συνδέονται με τουριστική δραστηριότητα και ειδικότερα του κλάδου των καταλυμάτων, στον οποίο περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια».

Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015, από δάνεια ύψους 7,6 δισεκ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις του κλάδου, τα μισά περίπου (49,8%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Από αυτά, το 40% αφορά δάνεια που εξυπηρετούνται μεν κανονικά μέχρι στιγμής, ωστόσο εκτιμάται από τις τράπεζες ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα άμεσα. Τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν ήδη συνομολογήσει ρυθμίσεις για δάνεια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, για τα οποία μικρό σχετικά ποσοστό εμφανίζει εκ νέου πρόβλημα, ενώ οι τράπεζες έχουν εγγράψει προβλέψεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Τέλος ο κλάδος των καταλυμάτων έχει απορροφήσει περίπου το 6% της συνολικής τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, ποσοστό που τον τοποθετεί στο μέσο περίπου της κατάταξης των δέκα κλάδων με τα μεγαλύτερα μερίδια στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider