Στα ελληνικά κόκκινα δάνεια «μπαίνει» η EBRD

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ελληνικά κόκκινα δάνεια «μπαίνει» η EBRD
Eντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες επενδύσεις της αναπτυξιακής τράπεζας σε «κόκκινα πακέτα», σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων στην Ελλάδα επενδύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), η οποία ανακοίνωσε σήμερα την πρώτη τοποθέτησή της στο «πακέτο» Venus της Alpha Bank.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η EBRD επενδύει 25 εκατ. ευρώ στο πακέτο κόκκινων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ (ονομαστική αξία) που πούλησε η Alpha Bank στην B2Holding τον περασμένο Μάρτιο, μαζί με το fund Waterfall Asset Management.

«Η πώληση (σ.σ. του πακέτου Venus) είναι ένα σημαντικό βήμα στην εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», αναφέρει η EBRD στη σημερινή της ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες επενδύσεις της EBRD σε «κόκκινα πακέτα».

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο Venus περιλαμβάνει 315.000 δάνεια 180.000 οφειλετών που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση εδώ και περίπου 7,5 χρόνια. Πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, με την εξής σύνθεση: καταναλωτικά δάνεια σε ποσοστό 65%, πιστωτικές κάρτες 8% και μικρά επιχειρηματικά δάνεια 27%.

Η εν λόγω συναλλαγή είναι η πρώτη από μια σειρά επενδύσεων που σχεδιάζει η EBRD στο πλαίσιο του προγράμματος NPL Resolution Framework που περιλαμβάνει αγορές κόκκινων δανείων στη Ελλάδα. Η τράπεζα εγκαινίασε αυτή την πρωτοβουλία ύψους 300 εκατ. ευρώ το 2017 σε μια προσπάθεια να συνδράμει στην αντιμετώπιση της σημαντικής πρόκλησης των NPLs στα κράτη όπου δραστηριοποιείται.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, η πώληση του Venus εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Alpha Bank να επιτύχει τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) που έχει θέσει σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), όπως και οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες.

«Τα υπέρογκα NPLs συνιστούν συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η επιτυχής τους μείωση αποτελεί καθοριστικό βήμα στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, με μείωση των προβλέψεων, με στόχο την απελευθέρωση κεφαλαίων για νέο δανεισμό και στήριξη της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει η EBRD.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider