Μυλωνάς: Πρέπει να ενισχυθεί το εργαλείο των πλειστηριασμών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυλωνάς: Πρέπει να ενισχυθεί το εργαλείο των πλειστηριασμών
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποιήσεις στη μάχη με τα κόκκινα δάνεια, αρκεί να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις, υποστήριξε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας.

Τα «τεχνάσματα» που χρησιμοποιούν πολλοί δανειολήπτες για να αναστέλλουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, γεγονός που αποδυναμώνει το σημαντικό αυτό εργαλείο των τραπεζών στη μάχη των κόκκινων δανείων, επισήμανεο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, στη διάρκεια του συνεδρίου Capital Vision σήμερα, Δευτέρα.

Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία είναι και η πιο δύσκολη κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργήσει το «καρότο και το μαστίγιο», είπε χαρακτηριστικά.

Το κακό όμως, τόνισε ο κ. Μυλωνάς, είναι ότι το «μαστίγιο» δεν λειτουργεί όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε λόγω των ανακοπών που υποβάλλουν μια μερίδα δανειοληπτών με το πρόσχημα της αναθεώρησης της τιμής εκκίνησης. Το σκέλος του «καρότου» αφορά στο δραστικό κούρεμα που εφαρμόζουν τον τελευταίο χρόνο οι τράπεζες επιβραβεύοντας, με αυτόν τον τρόπο, τους συνεπείς κόκκινους οφειλέτες.

Στη διάρκεια πάνελ στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Φραντσέσκο Ντρούντι, επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ, ο Μάρτιν Τζούρντα, διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και η Κάθριν Μουελμπρόνερ, ανώτατη αντιπρόεδρος της Moody’s και επικεφαλής αναλύτρια για την Ελλάδα, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι ούτε οι ρυθμίσεις έχουν αποδειχθεί τόσο αποδοτικές όσο περίμεναν οι τράπεζες, γεγονός που τις οδήγησε να αναπροσαρμόσουν τη στοχοθεσία τους στα νέα σχέδια που υπέβαλαν πρόσφατα στον Επόπτη (SSM) και αφορούν στη μείωση των NPEs κατά 50 δισ. έως το τέλος του 2021.

Το βάρος, σύμφωνα με τους νέους στόχους μετατίθεται στα μη οργανικά μέτρα, δηλαδή στις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις –οι οποίες αποτελούν και αυτές πωλήσεις, στην ουσία, τόνισε ο ίδιος. Εξήγγειλε δε ότι το α’ τρίμηνο του 2019 έχουν προγραμματιστεί 4-5 πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων.

Δεν θα χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, υπό προϋποθέσεις

Την αισιοδοξία τους ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας θα κατορθώσουν να μειώσουν το βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 35 δισ. έως το τέλος του 2021 χωρίς νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, εξέφρασε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας.

Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς:

  1. Μακροοικονομικές συνθήκες: Να μην διαμορφωθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης σε χαμηλότερα επίπεδα από τα εκτιμώμενα. Εάν η ανάπτυξη είναι πολύ πιο ασθενική από τα επίπεδα του 2% που αναμένεται, θα υπάρξει πρόβλημα.
  2. Τιμές των ακινήτων: Αποτελούν βασικό μέρος της λύσης και ήδη διαπιστώνεται ότι ενισχύονται, γεγονός που συμβάλλει σε σημαντική βελτίωση της προοπτικής των στεγαστικών δανείων, αλλά και της αξίας των ενεχύρων που έχουν στο ενεργητικό τους οι τράπεζες
  3. Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider