Υδρογόνο: Διεθνείς όμιλοι «βάζουν μπροστά» μεγαλόπνοα σχέδια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υδρογόνο: Διεθνείς όμιλοι «βάζουν μπροστά» μεγαλόπνοα σχέδια
«Μπλε υδρογόνο» θα παράξει η νορβηγική Equinor.

Μεγαλόπονοα σχέδια με πρωταγωνιστή το υδρογόνο ξεκινούν να υλοποιούν διεθνείς όμιλοι με σκοπό να πρωτοπορήσουν στην ενεργειακή μετάβαση αλλά και να δώσουν μία λύση στο θέμα της δέσμευσης άνθρακα.

Η νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor έδωσε πρόσφατα στη δημοσιοότητα λεπτομέρειες για ένα μεγάλο έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα συνδυάσει την παραγωγή υδρογόνου με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Το έργο Hydrogen to Humber Saltend θα υλοποιηθεί στο Saltend Chemicals Park κοντά στο Hull, μια πόλη στα βόρεια της Αγγλίας. Η Equinor ανέφερε ότι θα είναι «το μεγαλύτερο εργοστάσιο του είδους του στον κόσμο».

Το υδρογόνο θα παραχθεί από φυσικό αέριο και θα σταλεί σε χημικές μονάδες και σε σταθμό παραγωγής ενέργειας. Το διοξείδιο του άνθρακα, ένα υποπροϊόν της διεργασίας, θα διοχετευθεί υπεράκτια και θα θαφτεί κάτω από τον βυθό.

Προσδοκία είναι το πρόγραμμα να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών στο Saltend Chemicals Park κατά περίπου 900.000 μετρικούς τόνους CO2 ετησίως.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ενεργειακής Απόδοσης και Ανανεώσιμης Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των Η.Π.Α., το υδρογόνο συνήθως δεν υπάρχει από μόνο του στη φύση και παράγεται από ενώσεις που το περιέχουν. Αυτό μπορεί να γίνει από διάφορες πηγές - συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων και της ηλιακής και της γεωθερμικής ενέργειας.

Μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, λέει το DOE, συμπεριλαμβανομένων θερμοχημικών διεργασιών, όπως η αναμόρφωση φυσικού αερίου και ηλεκτρολυτικές διεργασίες.

Το είδος του υδρογόνου που το έργο της Equinor ελπίζει να παράξει είναι γνωστό ως μπλε υδρογόνο - ή υδρογόνο που παράγεται χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο "με το σχετικό CO2 που συλλαμβάνεται και αποθηκεύεται με ασφάλεια."

Το πράσινο υδρογόνο, αντίθετα, παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Wood Mackenzie δήλωσε ότι η έρευνά της έδειξε ότι «λιγότερο από το 1% του συνόλου του υδρογόνου που παράγεται σήμερα προέρχεται από ανανεώσιμη ενέργεια».

Με πληροφορίες από το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider