Πιλοτικό πρόγραμμα για διαχείριση τουριστικών προορισμών (destination management) ξεκινά στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD).
Μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού, η EBRD συμφώνησε να υποστηρίξει την ιδέα της Διαχείρισης Προορισμών στη χώρα μας, παρέχοντας χρηματοδότηση 200.000 ευρώ και αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να εμπλέξει τοπικούς φορείς, αρμόδια υπουργεία, επαγγελματικούς συνδέσμους κ.λπ. και για τον σκοπό αυτό, έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την προσέκλυση ενδιαφέροντος εκ μέρους συμβουλευτικών εταιρειών οι οποίες θα ηγηθούν της καμπάνιας ανάδειξης των δύο νησιών ως τουριστικών προορισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο με την ανάθεση του έργου στην προτιμητέα συμβουλευτική εταιρεία, η οποία θα έχει προθεσμία να παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες έως τις 31 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι η υλοποίηση της στρατηγικής θα ξεκινήσει τον επόμενο χειμώνα.
Η βιωσιμότητα «συναντά» την τουριστική ανάπτυξη
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βελτιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού και να ξεπεραστεί το στερεότυπο «χώρα του ήλιου και της θάλασσας», το οποίο οδηγεί σε μεγάλη εξάρτηση από τους tour operators. Αυτό που επιδιώκει είναι η τουριστική ανάπτυξη να συνεχιστεί με βιώσιμους όρους –τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
«Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό και αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Ο τουρισμός παραμένει σημαντική οικονομική δύναμη για τη χώρα, καθώς συμβάλλει περίπου κατά 19% στο εγχώριο ΑΕΠ», αναφέρει η πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της EBRD. Επισημαίνει, όμως, ότι η τουριστική ανάπτυξη –γενικά- εμπεριέχει προκλήσεις, οι οποίες ισχύουν και για την Ελλάδα:
• Αύξηση της μέσης δαπάνης
• Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
• Εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών όπου υπάρχουν ανησυχίες για «υπερ-τουρισμό»
Μέσω της Διαχείρισης Προορισμών, οι επιμέρους τουριστικοί προορισμοί θα μπορέσουν να αναπτύξουν μια ενιαία στρατηγική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η οποία δεν θα επικεντρώνεται μόνο στις ανάγκες των τουριστών, αλλά και των επιχειρήσεων και των κατοίκων, επισημαίνει η αναπτυξιακή τράπεζα.
Η συμβουλευτική εταιρεία που θα αναδειχθεί νικήτρια του διαγωνισμού θα πρέπει να υποβάλλει σχέδια διαχείρισης προορισμών για τα δύο νησιά, οδηγό προετοιμασίας για τη διαχείριση προορισμών στην Ελλάδα, να διενεργήσει εργαστήρια με τους εμπλεκόμενους φορείς και να συνδράμει τους φορείς εκτέλεσης κατά την υλοποίηση του προγράμματος.