Στα σκαριά ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης ελληνικών και ιταλικών τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα σκαριά ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης ελληνικών και ιταλικών τραπεζών
Το νέο μέτρο θα ισχύει για τις πωλήσεις δανείων μετά τις 23 Νοεμβρίου του 2016 και θα λήγει τρία χρόνια αφότου τεθούν σε ισχύ οι κανόνες.

Στήριξη από τις Βρυξέλλες μπορεί να λάβουν σύντομα οι τράπεζες της Ευρωζώνης και κυρίως εκείνες από την Ελλάδα και την Ιταλία, που παλεύουν να μειώσουν το μεγάλο φορτίο των «κόκκινων» δανείων που έχουν μαζέψει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια νέα ρύθμιση που βρίσκεται στο τελικό στάδιο στις Βρυξέλλες αναμένεται να μειώσει το πλήγμα που δέχονται οι τράπεζες όταν πουλάνε τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους με ζημιές.

Η ρύθμιση αυτή «θα κάνει πιο εύκολη για τις τράπεζες την εκκαθάριση των ισολογισμών τους χωρίς να βλάπτουν υπέρμετρα την ικανότητα δανεισμού τους», αναφέρει επίσημο έγγραφο με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου. Στο έγγραφο περιγράφεται η πρόταση συμβιβασμού στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αυστριακής κυβέρνησης η οποία ηγείται επί του νομοσχεδίου εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η συγκεκριμένη πρόταση είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη πως αυτοί που χαράζουν την πολιτική της ΕΕ χαλαρώνουν τους όρους για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων και βελτίωσης της ρευστότητας ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των τραπεζών της Ευρώπης.

Η νέα αντιμετώπιση των «μαζικών πωλήσεων» κόκκινων δανείων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων που «σέρνεται» εδώ και δυο χρόνια.

«Κλειδί» οι προβλέψεις

Με βάση τους σημερινούς κανόνες, μια τράπεζα πρέπει να αλλάξει τις προβλέψεις κινδύνου της όταν πουλάει κόκκινα δάνεια με μεγαλύτερη ζημιά από τις προβλέψεις που είχε πάρει αρχικά. Αυτή η αναθεώρηση μπορεί να οδηγήσουν μια τράπεζα σε έλλειψη κεφαλαίων. Σύμφωνα με το Bloomberg οι νέοι κανονισμοί θα δίνουν στις τράπεζες επιλογές για να αποτρέψουν αυτές τις επιπτώσεις όταν πωλούν μαζικά χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων με μεγάλη έκπτωση.

Το νέο μέτρο θα ισχύει για τις πωλήσεις μετά τις 23 Νοεμβρίου του 2016 και θα λήγει τρία χρόνια αφότου τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, σύμφωνα με το έγγραφο. Για να μπορέσει να ενταχθεί στο μέτρο, μια τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει πάνω από το 20% των κόκκινων δανείων της.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν έχουν ακόμα υπογράψει το πακέτο των ρυθμίσεων, το οποίο θα συζητήσουν στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 4 Δεκεμβρίου. Εκπρόσωπος της Αυστριακής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ανάμεσα στους πολέμιους της νέας ρύθμισης βρίσκεται η απερχόμενη πρόεδρος του SSM, Ντανιέλ Νουί η οποία υποστηρίζει έτσι θα «εξαλειφθεί η αξιοπιστία» των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι τον ανταγωνιστών τους σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider