ΙΟΒΕ: Σε υψηλά 44 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: Σε υψηλά 44 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Οι επικείμενες εκλογές βελτιώνουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 44 μηνών οδήγησε σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε ελαφρά το Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 101,8 μονάδες (από 101 μονάδες τον Οκτώβριο). Η εξέλιξη αυτή προκύπτει κυρίως από νέα βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, και από τις κατασκευές που αντισταθμίζουν σημαντική υποχώρηση στο λιανικό εμπόριο, ενώ οι υπόλοιποι τομείς παρουσιάζουν μόνο μικρές διακυμάνσεις.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε για πέμπτο κατά σειρά μήνα τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις -35,8 (από -38,3) μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2015. Η άνοδος εκπορεύεται από τις καλύτερες προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη δική τους, ενώ βελτιώνονται και οι προσδοκίες ως προς την ανεργία και την αποταμίευση.

Σε αυτές τις τάσεις θεωρείται ότι έχει συμβάλλει κυρίως η μη εφαρμογή μέτρων για το 2019 τα οποία περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με σημαντικότερο εξ’ αυτών την περικοπή των συντάξεων. Παράλληλα, δρομολογήθηκαν προσφάτως ορισμένες φοροελαφρύνσεις, στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ θα δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα. Επιπρόσθετα η συνεχής πτωτική τάση της ανεργίας συμβάλλει στη βελτίωση των προσδοκιών.

ΤΟ ΙΟΒΕ συνδέει την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης με τις παροχές προς τα νοικοκυριά ενόψει των επόμενων εκλογών. «Στο παρελθόν, συστηματικά οι προεκλογικές περίοδοι συνδέονται με βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, οι αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία παραμένουν, ειδικά για τους όρους χρηματοδότησής της μετά τα προγράμματα, όπως και για τις βασικές συνθήκες για ισχυρή ανάπτυξη. Οι αβεβαιότητες αυτές τροφοδοτούνται και από ανησυχίες για το διεθνές περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός δείκτης κλίματος την τρέχουσα περίοδο, κινείται θετικά, αλλά με ασθενή δυναμική και διακυμάνσεις», αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση στη βιομηχανία και ο δείκτης στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παρέμειναν αμετάβλητες το Νοέμβριο, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώθηκε. Στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώθηκαν, αλλά αντισταθμίσθηκαν από τη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση.

Στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώθηκαν, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους να παραμένουν επί της ουσίας στα ίδια επίπεδα και τα αποθέματα να διογκώνονται. Τέλος, στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώθηκαν, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider