Δυναμικά τιμολόγια: Χρεώσεις ανά ώρα εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή – Οι διαφορές με τα πολυζωνικά τιμολόγια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δυναμικά τιμολόγια: Χρεώσεις ανά ώρα εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή – Οι διαφορές με τα πολυζωνικά τιμολόγια
Σύσκεψη τη Δευτέρα της ΡΑΑΕΥ με τους προμηθευτές.

Προχωρά η δημιουργία του Πλαισίου Δυναμικής Τιμολόγησης, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πρώτα «πορτοκαλί» τιμολόγια ρεύματος. Όπως ανέφερε η ΡΑΑΕΥ σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα (14 Οκτωβρίου) για το συγκεκριμένο θέμα με τους προμηθευτές, η εισήγησή της προς το ΥΠΕΝ πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η εισήγηση πρόκειται να σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στον Νοέμβριο, αφότου ενσωματωθούν σχόλια από τη διαβούλευση. Επομένως, το αργότερο τον Δεκέμβριο θα μπορέσει να «ενεργοποιηθεί» το Πλαίσιο, με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης από το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με στελέχη των παρόχων που βρέθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, η Ρυθμιστική Αρχή ανέφερε πως οδηγός για την κατάρτιση της «αρχιτεκτονικής» των δυναμικών τιμολογίων ήταν η σχετική κοινοτική Οδηγία. Επομένως, τα βασικά χαρακτηριστικά, που εισηγείται στο ΥΠΕΝ πως πρέπει να έχουν τα πορτοκαλί προϊόντα, βασίζονται στις ευρωπαϊκές επιταγές για το καθεστώς της δυναμικής τιμολόγησης.

Η αρχιτεκτονική των προϊόντων

Έτσι, η ΡΑΑΕΥ εισηγείται πως τα δυναμικά τιμολόγια θα πρέπει να χρεώνουν με την… ώρα, δηλαδή ο προμηθευτής θα πρέπει να ενημερώνουν κάθε ημέρα τους πελάτες τους για 24 χρεώσεις, μία για κάθε ώρα της επόμενης ημέρας. Οι χρεώσεις αυτές θα συμβαδίζουν με τα επίσης 24 «βήματα» στα οποία αυτή τη στιγμή καθορίζεται η χονδρεμπορική τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πορεία οι χονδρεμπορικές τιμές θα καθορίζονται στην αγορά ανά 15λεπτο. Ωστόσο, οι προμηθευτές θα συνεχίσουν να ανακοινώνουν τους πελάτες τους 24 χρεώσεις για την επόμενη ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη τις μέσες ωριαίες χονδρεμπορικές τιμές. Ο λόγος είναι πως η ΡΑΑΕΥ θεωρεί πως η αποστολή 96 τιμών σε ημερήσια βάση (μία για κάθε 15λεπτο της επόμενης ημέρας) απλώς θα προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, χωρίς να συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση, με τη μεταφορά ζήτησης σε 15λεπτα χαμηλής χρέωσης.

Επίσης, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, οι τιμές που θα ανακοινώνονται θα πρέπει να ενσωματώνουν εκ των προ προτέρων όλα τα κόστη. Κάτι που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα γνωρίζει ανά μία ώρα την τελική επιβάρυνση που θα υπάρξει στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού του.

Η θέση των προμηθευτών

Από την πλευρά τους, οι πάροχοι υποστήριξαν πως η φόρμουλα των δυναμικών τιμολογίων θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη, περιλαμβάνοντας και πολυζωνικά προϊόντα. Στα πολυζωνικά συμβόλαια, ο προμηθευτής θα ανακοινώνει για την επόμενη ημέρα τις χρεώσεις για συγκεκριμένες ζώνες, και όχι επιμέρους ώρες, της ημέρας.

Έτσι, π.χ. μία εταιρεία μπορεί να καθορίσει τέσσερις διακριτές ζώνες (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ), ανακοινώνοντας τέσσερις αντίστοιχες τιμές σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τους προμηθευτές, μία τέτοια δομή τιμολογίου θα είναι πιο χρήσιμη στους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι στη δυναμική τιμολόγηση.

Επίσης, οι πάροχοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα δυναμικά τιμολόγια και προϊόντα όπου ο προμηθευτής θα ανακοινώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της τελικής χρέωσης (π.χ. το 80%) και όχι το σύνολό της, προσδιορίζοντας την τελική επιβάρυνση στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τις εταιρείες, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μέρος του κόστους προμήθειας (όπως τα κόστη εξισορρόπησης) προσδιορίζεται στο τέλος του μήνα.

Επομένως, αν χρειάζεται να το προβλέψουν εκ των προτέρων, ανακοινώνοντας την προηγούμενη ημέρα την τελική τιμή, τότε το ρίσκο της πρόβλεψης θα οδηγεί σε αυξημένες χρεώσεις. Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη των προμηθευτών, το αντεπιχείρημα της ΡΑΑΕΥ ήταν πως οι δύο δυνατότητες που ζητούν οι εταιρείες αντίκεινται στον ευρωπαϊκό ορισμό των δυναμικών τιμολογίων.

Οι «έξυπνοι» μετρητές

Κατά συνέπεια, παρόλο που θα μπορούν να υπάρξουν τιμολόγια με τη φόρμουλα που θεωρούν οι εταιρείες ως πιο ενδεδειγμένη, αυτά δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν δυναμικά και δεν θα μπορούν να πάρουν πορτοκαλί «χρώμα».

Όπως είναι γνωστό, σε κάποιο δυναμικό τιμολόγιο θα μπορούν να συμβληθούν όσοι καταναλωτές διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή ρεύματος. Αυτή τη στιγμή, πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις στη μέση τάση, καθώς και για εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση στη χαμηλή τάση. Οι καταναλωτές αυτοί αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της συνολικής εγχώριας ζήτησης για ρεύμα – περίπου το 40-45%.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει επιταχύνει την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, αξιοποιώντας την παραγγελία που εξασφάλισε από τον «μίνι» διαγωνισμό. Μάλιστα, η εν λόγω παραγγελία έχει στο μεταξύ αυξηθεί στα 600.000 ψηφιακά «ρολόγια», από τα 360.000 «ρολόγια» που προβλεπόταν αρχικά. Έτσι, έχει ήδη ξεκινήσει να εγκαθιστά και σε μικρότερες επιχειρήσεις, όπως αρτοποιεία και καταστήματα εστίασης.

Επίσης, τον Δεκέμβριο πρόκειται να ολοκληρωθεί ο κύριος διαγωνισμός, που θα ανοίξει τον δρόμο για την προμήθεια σε πρώτη φάση 3 εκατ. μετρητών. Στόχος του Διαχειριστή είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν πρόσβαση σε πορτοκαλί τιμολόγιο 1,5 εκατ. παροχές - είτε με νέο «έξυπνο» μετρητής, είτε με ένα από τα τηλεμετρούμενα ψηφιακά «ρολόγια» που εγκαθιστούσε ο ΔΕΔΔΗΕ τα προηγούμενα χρόνια. Οι παροχές αυτές αντιστοιχούν στο 60% περίπου της εγχώριας κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider