Η μείωση του αφορολόγητου στο επίκεντρο της προεκλογικής «κόντρας»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μείωση του αφορολόγητου στο επίκεντρο της προεκλογικής «κόντρας»
Οι θεσμοί «ποντάρουν» στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από την Πρωτοχρονιά του 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μείωση άλλων φόρων και εισφορών που σήμερα βαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Καθόλου εύηχες δεν ακούγονται στους θεσμούς, στο EuroWorking Group και στο Eurogroup οι κυβερνητικές αναφορές για ενδεχομένη κατάργηση του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Οι θεσμοί «ποντάρουν» στη μείωση του αφορολογήτου ορίου από την Πρωτοχρονιά του 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μείωση άλλων φόρων και εισφορών που σήμερα βαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, φέρονται να έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, πως το μέτρο αυτό δεν μπορεί να ανασταλεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα κάνουν ακόμη πιο ξεκάθαρη τη θέση τους για το αφορολόγητο στις εκθέσεις αξιολόγησης που θα δημοσιοποιήσουν στο τέλος Φεβρουαρίου. Το ΔΝΤ στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει στις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να επαναλάβει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει «ως προτεραιότητα» την μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και κέρδη, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ανάλογη αναφορά θα εμπεριέχεται και στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει στις 27 Φεβρουαρίου η Κομισιόν.

Πάντως, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, καθώς το αφορολόγητο αποτελεί πολιτικό αγκάθι για το ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει το μέτρο που ψήφισε το Μάρτιο του 2017, ωστόσο η μείωση του αφορολογήτου δεν επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα και στους επιτελείς του να κεφαλαιοποιήσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Αυτό διότι όσα κερδίσουν οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, από την αύξηση των αποδοχών τους από τα 586 ευρώ μεικτά στα 650 ευρώ μεικτά μηνιαίως, θα τα χάσουν αυτόματα μέσα από τη μείωση του αφορολογήτου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής άφησε ανοικτό το να μην υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. «Όσο για το αφορολόγητο, έχουμε αποδείξει, όπως και με τις συντάξεις, ότι, όταν λέμε «κάθε πράγμα στην ώρα του», αυτό δεν σημαίνει υπεκφυγή αλλά σοβαρότητα και σχεδιασμό», ανέφερε.

Πιο έτοιμη πολιτικά εμφανίζεται η ΝΔ στο ζήτημα του αφορολογήτου. Αν και αποδέχεται πως θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών για μείωση του ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020, ωστόσο έχει κάνει έναν διπλό προγραμματισμό που αφενός διευκολύνει τα κατώτατα εισοδηματικά στρώματα, αφετέρου δίνει κίνητρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Η ΝΔ έχει δεσμευθεί για δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα. Έτσι, ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα μηνιάτικο με τη μείωση του αφορολόγητου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή. Παράλληλα, η ΝΔ έχει δεσμευτεί πως θα ψηφίσει την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί της οικογένειας, ήδη από το πρώτο παιδί. Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις «πατάνε» επάνω στο μειωμένο αφορολόγητο και δεν παραβιάζουν τις δεσμεύσεις της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως για τον άγαμο, το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 από τα 8.636 ευρώ, στα 5.685 ευρώ και ακολούθως θα μειωθεί η έκπτωση φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ. Για τον έγγαμο με ένα παιδί η έκπτωση φόρου θα μειωθεί από τα 1.950 ευρώ στα 1.300, ενώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά η μείωση του φόρου θα περιοριστεί από τα 2.000 ευρώ στα 1.350 ευρώ. Τέλος, για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω η έκπτωση φόρου θα συρρικνωθεί από τα 2.100 ευρώ στα 1.450 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider