Μειώθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου το 2018

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου το 2018

Μπορεί η κυβέρνηση να είχε δεσμευθεί στο τρίτο Μνημόνιο πως στο τέλος του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα θα είχαν μηδενιστεί, ωστόσο αυτό δεν συνέβη.

Από στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει πως στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ήταν στα 2,039 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το Νοέμβριο του 2018, τα «φέσια» του Δημοσίου μειώθηκαν το Δεκέμβριο κατά 308 εκατ. ευρώ, ενώ εάν αθροιστεί σε αυτά και η μείωση κατά 228 εκατ. ευρώ των εκκρεμών επιστροφών φόρων, τότε συνολικά μειώθηκαν κατά 536 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τα 3,321 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα είχαν μειωθεί στο τέλος του 2018 κατά 1,28 δισ. ευρώ. Συνολικά τα «φέσια» υπουργείων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και των λοιπών φορέων μειώθηκαν στα 1,533 δισ. ευρώ, από 2,556 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017.

Πάντως η συγκεκριμένη πρόοδος δεν αφήνει ικανοποιημένους ούτε τους θεσμούς ούτε το Eurogroup που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και κυρίως να διασφαλίσει πως το Κράτος θα πληρώνει τις οφειλές τους προς τους προμηθευτές του εντός 90 ημερών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider