Ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ οι προσφορές για το δεκαετές – Στο 4,125% το αρχικό επιτόκιο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ οι προσφορές για το δεκαετές – Στο 4,125% το αρχικό επιτόκιο
Κάθε χρόνο έως το 2029 το Ελληνικό Δημόσιο, οι Έλληνες φορολογούμενοι δηλαδή, θα καταβάλλουν 80 εκατ. ευρώ σε τόκους εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου ομολόγου. Στη δεκαετία το συνολικό ύψος θα ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή είναι η ζήτηση για το δεκαετές ομόλογο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτή την ώρα, οι προσφορές για το ομόλογο έχουν ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ κι ενώ το βιβλίο προσφορών άνοιξε πριν από δύο ώρες περίπου.

Επενδυτές στην αγορά ομολόγων αναμένουν πως το επιτόκιο θα κινηθεί κοντά στο 3,95% με 4,1%, με δεδομένο ότι η απόδοση του 9ετούς (πρώην 10ετούς) ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 διαμορφώθηκε χθες στο 3,65% (χαμηλά 13 ετών).

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε χθες πως το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εξουσιοδότηση σε ΒΝΡ Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να αναλάβουν την αναδοχή νέου τίτλου αναφοράς (benchmark) δεκαετούς ωρίμανσης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 3.282 ημέρες ή πιο απλά μετά από 8 χρόνια και 11 μήνες που η Ελλάδα εκδίδει δεκαετές ομόλογο. Η τελευταία φορά ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, όταν και επί κυβέρνησης Παπανδρέου είχε αντλήσει 5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 6,25%.

Όπως προκύπτει από τη διαμόρφωση του κόστους δανεισμού, κάθε χρόνο έως το 2029 το Ελληνικό Δημόσιο, οι έλληνες φορολογούμενοι δηλαδή, θα καταβάλλουν 80 εκατ. ευρώ σε τόκους εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου ομολόγου. Στη δεκαετία το συνολικό ύψος θα ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ.

Στο κόστος αυτό στέκεται μερίδα αναλυτών που υποστηρίζει πως, με δεδομένο το cash buffer των 34 δισ. ευρώ, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει χάσει την «πολυτέλεια» της αναμονής την οποία επικαλούνταν η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ήταν ακόμα υψηλότερα.

Πάντως, η αύξηση του τζίρου στην ΗΔΑΤ που έφτασε τα 950 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο (ο καλύτερος μήνας μετά τον Οκτώβριο του 2014), δείχνει να βοηθάει το όλο εγχείρημα και να δικαιώνει πως ο καλύτερος χρόνος για τη συγκεκριμένη έκδοση αναφοράς είναι τώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider