Στην Ουάσιγκτον μεταφέρεται η συζήτηση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Και αυτό γιατί το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ που πραγματοποιείται το διάστημα 12-14 Απριλίου.
Την πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ προανήγγειλε, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Λίγα μόλις 24ωρα πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και ερωτηθείς εάν η χώρα το εξετάζει σαν ενδεχόμενο, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «βεβαίως», λέγοντας ότι το ΔΝΤ «έχει πολύ ακριβό χρέος».
Τι σημαίνει πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ
Η Ελλάδα οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνολικά 9,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει το ακριβό μέρος των δανείων του ΔΝΤ. Πρόκειται για 3,8 δισ. ευρώ και φέρουν επιτόκιο κοντά στο 5%.
«Ένα τμήμα των δανείων, περίπου 3,5- 4 δισ. ευρώ έχει επιτόκιο στο επίπεδο του 5%, όταν η χώρα δανείζεται με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Ποιοι στηρίζουν την πρόωρη αποπληρωμή
Υπενθυμίζεται εδώ ότι την περασμένη Παρασκευή, μετά το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τάχθηκε υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ.
Ειδικότερα, ερωτηθείς, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της από το ΔΝΤ, είπε πως από πλευράς ESM «θα το υποστήριζε», ενώ τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Εξάλλου, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού της στις αγορές.