Το Φεβρουάριο οι απλήρωτοι φόροι προς την εφορία εκτοξεύτηκαν στα 1,37 δισ. ευρώ, καθώς πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις επέλεξαν να περιμένουν το νέο σχέδιο των 120 δόσεων προκειμένου να διευθετήσουν τα χρέη τους.
Σήμερα 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι σε σύνολο 4 εκατομμυρίων οφειλετών της εφορίας χρωστούν μικροποσά που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Αν προστεθούν και 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι που έχουν φορολογικές οφειλές από 500 έως 10.000 ευρώ, τότε οι 9 στους 10 οφειλέτες έχουν αφήσει χρέη στην εφορία που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ και περιμένουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για να τα ρυθμίσουν και να γλιτώσουν από κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Το εν λόγω σχέδιο για τις 120 δόσεις που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, ήτοι δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και τα 4 εκατομμύρια φορολογούμενων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία.
Η εν λόγω ρύθμιση θα συνοδεύεται με αυστηρά κριτήρια, με στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή πιο απλά, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα αποκλείονται αυτομάτως από το ευνοϊκό καθεστώς.
Στη βάση αυτή, οι δόσεις για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.
Από το νέο σχήμα θα εξαιρεθούν μόνο όσοι τελεσίδικα έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010). Επίσης θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι είναι σήμερα ενταγμένοι στη ρύθμιση των 12 δόσεων, καθώς στη νέα διάταξη θα προβλέπεται η υπαγωγή του υπολοιπόμενου ποσού οφειλής που έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούμενων ρυθμίσεων.
Οι μηνιαίες δόσεις θα φθάνουν έως τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται έως τα 50 ευρώ. Κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των δόσεων τόσο λιγότερα θα είναι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που θα «κουρεύονται».
Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης της εφορίας στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών. Οι φορολογούμενοι δηλαδή δεν θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς και θα πρέπει να έχουν πληρώσει ή να έχουν ρυθμίσει τις τρέχουσες οφειλές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δυνατότητα αυτή θα εξαιρεθούν οι οφειλές που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015.