Χαιρετίζει ο επιχειρηματικός κόσμος τις παροχές της κυβέρνησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαιρετίζει ο επιχειρηματικός κόσμος τις παροχές της κυβέρνησης
«Eξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση η εξαγγελία για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια».

Θερμή ήταν η υποδοχή της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για τη δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δηλώνουν από την πλευρά τους σχολίαζοντας τη δέσμη έργων ότι είναι καλοδεχούμενο καθετί που έχει ως στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την στήριξη των επιχειρήσεων, όμως είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό για την αναπτυξιακή στροφή που έχει ανάγκη η οικονομία και η χώρα, και ότι τα όποια ισορροπημένα και φιλοαναπτυξιακά μέτρα ανακοινώνονται καλό είναι να εφαρμοστούν με μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα.

Ευσπρόσδεκτη η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τον ΣΕΒΕ και τον ΕΒΕΑ. «Εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτηρίζει την εξαγγελία για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια και στη διαμονή ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Eίναι η πρώτη φορά, από όταν άρχισαν τα μνημόνια, που στο σύνολό τους μέτρα που εξαγγέλλονται είναι υποβοηθητικά για την οικονομία και την αγορά» τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη: «Σε δεύτερη μοίρα η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων»

«Η δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτη, ιδιαίτερα για τα μόνιμα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα στο 13% καθώς και στην ενέργεια στο 6%.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, μετά τις εκλογές, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών από 13% σε 11%, οι φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, δικαίως νομίζω κρατάμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι να εφαρμοστούν.

Επίσης για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε, ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 25%, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στα μέτρα του 2020, αλλά ίσως του 2021. Θα είμασταν βεβαίως κοινωνικά ανάλγητοι, εάν διατυπώναμε αντιρρήσεις στη καταβολή μέρους της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης» στους συνταξιούχους μας. Ο βασικός προβληματισμός μας είναι κατά πόσο οι παροχές που δίνονται τώρα, με εγγύηση τα υπερπλεονάσματα 5,5 δις ευρώ της επόμενης περιόδου 2019-2022, θα έχουν σχέση κόστους-οφέλους στον προϋπολογισμό, ώστε να μην κληθούμε να ξαναπληρώσουμε το κόστος τους με τη διαρκή υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Είναι επίσης εμφανέστατο, ότι παρατηρούμε μία αναμέτρηση ανακοινώσεων, μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με το φορολογικό τους πακέτο να έχει πολλές κοινές παροχές, μέχρι σημείου αντιγραφής. Το ζητούμενο πάντως για τους φορολογούμενους είναι τα όποια ισορροπημένα και φιλοαναπτυξιακά μέτρα να εφαρμοστούν με μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα. Τέλος ας ελπίσουμε ότι οι παροχές που ανακοινώθηκαν έστω και προεκλογικά, αφενός δεν θα αιφνιδιάσουν τους θεσμούς και αφετέρου δεν θα μας επιβάλλουν τις ενστάσεις τους, ως συνήθως»

Δήλωση προέδρου ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου: «Χρήσιμες οι παροχές αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη για την ανάκαμψη της οικονομίας»

«Θα είναι εκτός πραγματικότητας όποιος υποστηρίξει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Κάθε παρέμβαση που μπορεί να ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών - όπως η 13η σύνταξη - είναι σημαντική γιατί έτσι όχι ανακουφίζονται τα πολύπαθα νοικοκυριά αλλά παράλληλα τονώνεται και η αγορά».

Αυτό σημείωσε σε δήλωση του πρόεδρος του Εποαγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου και πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητη και η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια.

«Είναι κινήσεις που στηρίζουν πραγματικά το σύνολο πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε:

Δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε και ορισμένους 'αστερίσκους' στα όσα ανακοινώθηκαν χθες. Όπως το ότι δεν ακούστηκαν μέτρα ανάκαμψης της μεσαίας τάξης που είναι και η περισσότερο «πληγωμένη» από τις συνέπειες της πολύχρονης κρίσης. Επίσης δεν ακούστηκε τίποτα για την ουσιαστική μείωση των συντελεστών φορολογικής κλίμακας και την αποκατάσταση των αδικιών των περασμένων ετών. Ούτε για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ ανακοινώθηκε κάτι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απαιτείται και η έγκριση των θεσμών για το θέμα των πλεονασμάτων. Τέλος, αρκετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι προγραμματισμένο να ισχύσουν από το 2020, δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές, άρα υπάρχει και εδώ ένα γκρίζο σημείο καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Σε γενικότερες γραμμές, είναι καλοδεχούμενο καθετί που έχει ως στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την στήριξη των επιχειρήσεων, όμως είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεφύγουμε από τα μέτρα ανακούφισης και να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό για την αναπτυξιακή στροφή που έχει ανάγκη η οικονομία και η χώρα. Και αυτό πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, δεν αρκούν αποσπασματικά μέτρα αλλά συντονισμένες δράσεις που θα προκύψουν μέσα από μία ευρεία συναίνεση.

ΣΕΤΕ: Eξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση η εξαγγελία για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια

Η εξαγγελία για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια (άμεσα) και στη διαμονή (από 01.01.20), είναι εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, πρόκειται για μέτρα με γνωστές θετικές επιδράσεις στον τουριστικό τομέα, που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και στο παρελθόν. Aυτό σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ΣΕΤΕ εδώ και χρόνια τονίζει και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η υπερφορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, την απασχόληση, τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μένουν να γίνουν πολλά», αναφέρει ο σύνδεσμος και υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε κίνηση αποκλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών, παροχής ελαφρύνσεων και κινήτρων οφείλει να υπηρετεί έναν συνολικό σχεδιασμό με μόνιμο χαρακτήρα. Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το μέλλον της χώρας, όπως αναφέρει.

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου: Eίναι η πρώτη φορά, από όταν άρχισαν τα μνημόνια, που στο σύνολό τους μέτρα που εξαγγέλλονται είναι υποβοηθητικά για την οικονομία και την αγορά

Ώθηση στην αγοραστική κίνηση και στον τζίρο των επιχειρήσεων, ευελπιστούν οι επιχειρήσεις ότι θα φέρει η μείωση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο, τρόφιμα και εστίαση, δηλαδή σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης καθώς θα διασώσει μέρος του εισοδήματος των καταναλωτών.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,.

Ο κ. Μίχαλος δήλωσε: «Τα μέτρα αυτά, τα οποία μάλιστα, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν άμεσα νόμος του κράτους, δίνουν μεγάλη ανάσα στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις.

Η μείωση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο, τρόφιμα και εστίαση, δηλαδή σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, θα διασώσει μέρος του εισοδήματος των καταναλωτών, που οι επιχειρήσεις ευελπιστούν ότι θα «πέσει» στην αγορά δίνοντας, έτσι, ώθηση στην αγοραστική κίνηση και στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Βεβαίως και η κατανομή 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους πρέπει να επικροτηθεί γιατί έρχεται να αναπληρώσει, έστω και ένα μέρος, του χαμένου εισοδήματος των συνταξιούχων, ενώ και για το μέτρο αυτό ισχύει για την αγορά ότι και για τα προαναφερθέντα μέτρα της μείωσης των έμμεσων φόρων.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο, μείζονος σημασίας είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020, καθώς προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων από το 100% που είναι σήμερα, στο 150%, ένα μέτρο αναπτυξιακό, αλλά και την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80% και έως 29 ετών στο 25%, που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ευεργετικά μέτρα είναι και η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων, η έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών και η μείωση του φόρου των συνεταιρισμών στο 10%, καθώς και η μείωση ή και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση από την εποχή της βίαιης ένταξης της χώρας στο ΔΝΤ και την εφαρμογή των μνημονίων λιτότητας, είναι η πρώτη φορά που στο σύνολό τους μέτρα που εξαγγέλλονται είναι στο σύνολο τους υποβοηθητικά για την οικονομία και την αγορά.

Ο δρόμος πάντως είναι ακόμη μακρύς, καθώς θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση, ώστε η χώρα να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα και να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τώρα είναι μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία για συναίνεση και συνεργασία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα και θα διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον στη χώρα για ανάπτυξη και ευημερία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider