Προετοιμασία στο ΥΠΟΙΚ για το Asset Protection Scheme

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προετοιμασία στο ΥΠΟΙΚ για το Asset Protection Scheme
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο για το Asset Protection Scheme, το Δημόσιο θα μπορούσε να χορηγήσει εγγυήσεις 5 δισ. ευρώ για να καλύψει συνολικά χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων ύψους 15 – 17 δισ. ευρώ.

Ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών που θα εξετάσει τον τρόπο εφαρμογής της τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου (Asset Protection Scheme), όταν η σχετική πρόταση της Ελλάδος εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), έχει συστήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η επιτροπή αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου και έμπειρους νομικούς, οι οποίοι θα επικουρούνται και από το σύμβουλο του Δημοσίου στη σχετική διαδικασία, την επενδυτική τράπεζα JP Morgan. Για τις προπαρασκευαστικές αυτές διεργασίες ενημερώθηκαν και οι θεσμοί κατά την τριήμερη παραμονή τους στην Ελλάδα.

Η τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου έχει εγκριθεί στο παρελθόν από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εφαρμόζεται ήδη από τις ιταλικές τράπεζες. Η τιτλοποίηση με εγγύηση του Δημοσίου επιτρέπει στις τράπεζες να εκδώσουν ομόλογα διαφορετικής διαβάθμισης (senior, mezzanine και junior), ανάλογα με το ρίσκο κάθε χαρτοφυλακίου δανείων που ενσωματώνεται σε κάθε τίτλο και να τα πωλήσουν σε επενδυτές.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο για το Asset Protection Scheme, το Δημόσιο θα μπορούσε να χορηγήσει εγγυήσεις 5 δισ. ευρώ για να καλύψει συνολικά χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων ύψους 15 – 17 δισ. ευρώ.

Ένα από τα προβλήματα αυτής της πρότασης έχουν να κάνουν με το κόστος που θα καταβάλουν οι τράπεζες για να λάβουν την εγγύηση του Δημοσίου, αλλά και το πώς η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος και συνακόλουθα η μειωμένη «αξία» της εγγύησης του Δημοσίου, θα επηρεάσουν την τιμή εκάστου ομολόγου του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλά αυτός ο κίνδυνος θα εξαρτηθεί από το ύψος των εγγυήσεων που θα καταπέσουν, εάν καταπέσουν. Δηλαδή εάν και θα παρασχεθούν εγγυήσεις 5 δισ. ευρώ, αυτές δεν θα επιβαρύνουν άμεσα τα δημοσιονομικά μεγέθη. Αυτό συμβαίνει διότι λόγω της μεθοδολογίας διάθεσης των εσόδων στις διάφορες τάξεις των ομολογιών, η πιθανότητα κατάπτωσης της εγγύησης του Δημοσίου σε αυτό της υψηλότερης διαβάθμισης (senior) είναι περιορισμένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider