Στην Αθήνα οι Θεσμοί – Στο επίκεντρο μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις αλλά και οι αποφάσεις για το χρέος

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Αθήνα οι Θεσμοί – Στο επίκεντρο μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις αλλά και οι αποφάσεις για το χρέος
Στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης που θα ολοκληρωθεί στις 11 Οκτωβρίου θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις, η διαχείριση του δημοσίου χρέους αλλά και η πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής των Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ESM) στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης της Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης που θα ολοκληρωθεί στις 11 Οκτωβρίου και των διαδοχικών επαφών που θα έχουν με τις πολιτικές ηγεσίες και τα στελέχη των υπουργείων πρόκειται να βρεθούν οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν επί μνημονίων και πρέπει να ολοκληρωθούν όπως οι αλλαγές στη δικαιοσύνη, η μείωση γραφειοκρατίας, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων κλπ.

Ακόμη, θα εξεταστεί η πορεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ειδικά του Ταμείου Ανάκαμψης, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και ειδικά των νοσοκομείων που αποτελεί σταθερά σημείο προσοχής.

Αυτή τη φορά η επίσκεψη των Θεσμών στη χώρα μας συμπίπτει με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού και Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025-2028. Έτσι, τουλάχιστον στο δημοσιονομικό επίπεδο, δεν αναμένονται «εκπλήξεις», καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα προηγήθηκαν εξαντλητικές διαβουλεύσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2024 και των στόχων της επόμενης τετραετίας. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση υπολογίζει πως η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,4%, ενώ ο στόχος για του χρόνου έχει τεθεί στο 2,5%.

Πρόωρη αποπληρωμή

Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω, προχωρούν και οι διαβουλεύσεις για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δημοσίου χρέους και συγκεκριμένα των ακριβών διακρατικών δανείων του 1ου μνημονίου (Greek Loan Facility), ώστε να δοθούν και οι τελικές εγκρίσεις για φέτος.

Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος η χώρα μας σκοπεύει να αξιοποιήσει για αυτή την αποπληρωμή περίπου 5 δισ. ευρώ από τα 15,7 δισ. ευρώ του «κουμπαρά» διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε υποχρεωτικά από δόσεις μνημονιακών δανείων. Όπως έγραφε το insider.gr, οι σχετικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μία ακόμη παράλληλη κίνηση αφορά στο κρίσιμο 2032 και το θέμα των αναβαλλόμενων τόκων που εγγράφονται ετησίως στο έλλειμμα αλλά όχι στο χρέος. Με την αλλαγή της στατιστικής αποτύπωσης από την ΕΛΣΤΑΤ το ποσό του περίπου 1 δισ. ετησίως θα αποτυπωθεί στατιστικά αναδρομικά από το 2012, αλλά αυτό σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν επηρεάζει τη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ούτε την πορεία μείωσής του.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Το τρίτο σκέλος της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης και με την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόμενες δόσεις, καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να καταθέσει τον επόμενο μήνα το πέμπτο διπλό αίτημα για τις δόσεις επιχορηγήσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ και δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η ελληνική μεταποίηση «έσβησε» την δεκαετία της κρίσης

Φοροδιαφυγή και σπατάλη οι δεξαμενές για μέτρα στήριξης

Δημόσιο Χρέος: Η στρατηγική των εκδόσεων ομολόγων – Σταθερή παρουσία στις αγορές και το 2025

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider