Αυστρία: Ο πρόεδρος ζήτησε διαβούλευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστρία: Ο πρόεδρος ζήτησε διαβούλευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
Κανένας συνασπισμός δεν θα είναι βιώσιμος χωρίς την συμμετοχή τουλάχιστον δύο από τα τρία πρώτα σε ψήφους πολιτικά κόμματα.

Τελευταία ενημέρωση 17:20

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν επέλεξε την Τετάρτη να μην αναθέσει στον νικητή των εκλογών, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, την αποστολή αναζήτησης πλειοψηφίας για να κυβερνήσει, όπως το θέλει η ακολουθούμενη πρακτική, αλλά, μπροστά στο αδιέξοδο, κάλεσε τα τρία πρώτα σε ψήφους κόμματα να αναζητήσουν λύση.

«Ζητώ από τους υπευθύνους των τριών κομμάτων που έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους να διεξαγάγουν μεταξύ τους συνομιλίες και να αποσαφηνίσουν κατά αξιόπιστο τρόπο εάν μία συνεργασία είναι πιθανή και, αν ναι, ποια συνεργασία», δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστρίας, ο οικολόγος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Κανονικά, η πρακτική θέλει τον αρχηγό του κράτους να ορίζει ότι το κόμμα που ήρθε πρώτο σε ψήφους αναλαμβάνει την καγκελαρία και αναζητεί σύμμαχο για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού. Με σχεδόν το 29% των ψήφων, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), ιδρυθέν από πρώην ναζί, απαιτούσε να ηγηθεί των διαβουλεύσεων.

Οι συντηρητικοί του ÖVP με το 26,3% των ψήφων αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη του αυστριακού κοινοβουλίου και οι σοσιαλδημοκράτες του SPÖ με το 21,1% τρίτη δύναμη.

«Αλλά αυτήν την φορά συνέβη κάτι ασυνήθιστο», είπε ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. «Είναι τελείως καινοφανές να υπάρχει ένας νικητής με τον οποίο κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν θέλει να κυβερνήσει» με βάση τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στους πολιτικούς αξιωματούχους των αυστριακών κομμάτων μετά τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

«Θα καλέσω τους ηγέτες των τριών κομμάτων στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να μου γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα» των συνομιλιών τους, πρόσθεσε ο αυστριακός πρόεδρος.

Ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ηγέτης του FPÖ, ο οποίος θέλει να τον αποκαλούν «Volkskanzler», «καγκελάριο του λαού», όπως ακριβώς ο Χίτλερ, έτεινε επανειλημμένως χείρα προς τα άλλα πολιτικά κόμματα εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στο σενάριο «ενός συνασπισμού ηττημένων» που θα μπορούσε να συγκροτηθεί για να μπει φραγμός στην ακροδεξιά.

Αλλά, τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται σε αυτό το στάδιο να συμμαχήσουν με μία τόσο αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα.

Ο απερχόμενος καγκελάριος, ο συντηρητικός Καρλ Νεχάμερ, έχει δηλώσει ανοικτός σε συνομιλίες με το FPÖ για την συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως το 2000 και το 2017, αλλά χωρίς τον Χέρμπερτ Κικλ, κάτι που εκείνος απορρίπτει.

Το ÖVP, στην εξουσία από το 1987, θα μπορούσε να στραφεί προς τους σοσιαλδημοκράτες. Αλλά τα δύο κόμματα έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία σχεδόν μίας έδρας. Κατά συνέπεια, θα χρειαζόταν η υποστήριξη και τρίτου συμμάχου, μάλλον των φιλελεύθερων του Neos, για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Ο σχηματισμός τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στην ιστορία της Αυστρίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Turkish Airlines: Πιλότος πέθανε εν πτήσει - Αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο διάσπασης της Google για να βάλουν «φρένο» στην κυριαρχία της

Η Premier Capital Hellas ανοίγει το 33ο εστιατόριο McDonald’s στη Νέα Σμύρνη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider