Το απόρρητο των ερευνών επικαλέσθηκε για τις υποθέσεις Λαυρεντιάδη – Πετσίτη η Άννα Ζαΐρη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το απόρρητο των ερευνών επικαλέσθηκε για τις υποθέσεις Λαυρεντιάδη – Πετσίτη η Άννα Ζαΐρη
Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή της κ. Ζαΐρη πως η ίδια βρήκε ανοικτή την υπόθεση της ΔΕΠΑ το 2017.

Ελάχιστα στοιχεία για την υπόθεση Λαυρεντιάδη –ΔΕΠΑ – ELFE, αλλά και για το ζήτημα Πετσίτη παρέσχε σήμερα η επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, Άννα Ζαΐρη, στα πλαίσια ακρόασης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αν και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της Αρχής στις εν λόγω υποθέσεις, ωστόσο εμφανίσθηκε φειδωλή στις απαντήσεις της, ενώ κάποιες τοποθετήσεις της διακρίνονταν από αμφισημία.

Ενδεικτικά η κ. Ζαΐρη υποστήριξε πως η Αρχή διεξάγει τις δικές της έρευνες και δεν λαμβάνει υπόψη δημοσιεύματα όταν μελετά υποθέσεις. Ωστόσο, εν συνεχεία υποστήριξε πως όταν ο Τύπος αποκαλύπτει στοιχεία για υποθέσεις, η Αρχή μπορεί υπό το φως των συγκεκριμένων ευρημάτων να ανασύρει από το αρχείο κάποια υπόθεση.

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή της κ. Ζαΐρη πως η ίδια βρήκε ανοικτή την υπόθεση της ΔΕΠΑ το 2017, όταν ανέλαβε καθήκοντα διαδεχόμενη τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Παντελή στο τιμόνι της Αρχής, ωστόσο ασχολήθηκε με την έρευνα μετά τη μήνυση της ΔΕΠΑ, κάτι που όπως είπε συνέβη προ εξαμήνου.

Ερωτηθείσα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο αν υπάρχουν απάτες και ξέπλυμα χρήματος μέσω της ΔΕΠΑ απάντησε ότι «η υπόθεση της ΔΕΠΑ εκκρεμεί εδώ και είκοσι χρόνια» και ότι είναι μια υπόθεση που απασχολεί την Αρχή. «Όποτε βρήκαμε αξιόλογα στοιχειά τα στείλαμε στον ανακριτική και τον εισαγγελέα», ανέφερε και υποστήριξε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της Αρχής να κάνει εσωτερικό έλεγχο στην ΔΕΠΑ.

Όσον αφορά στα όσα ακούστηκαν περί απομάκρυνσης προϊσταμένου από την Αρχή και απαντώντας στις αιτιάσεις ότι αυτό έγινε γιατί είχε σχεδόν διαλευκάνει το σκάνδαλο των λιπασμάτων, η κ. Ζαίρη είπε ότι «όλα αυτά είναι δόλια κι ότι πρόκειται ια έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο, αστυνομικό που ήταν κοντά στη σύνταξη». Υποστήριξε δε ότι ο υπάλληλος που μετακινήθηκε, δεν χειριζόταν μόνος του την υπόθεση Πετσίτη.

H ίδια απέφυγε να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια αν έχει στείλει στον εισαγγελέα στοιχεία για τον Μανώλη Πετσίτη και επικαλέστηκε την αρχή της εχεμύθειας για να μην πει περισσότερα για την υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Οσάκις έχουμε βρει αξιόλογο στοιχείο, τα στέλνουμε στον», σημείωσε ακόμα, απαντώντας σε ερωτήσεις των Ευάγγελου Βενιζέλου και Χαράλαμπου Αθανασίου.

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου να κηρύξει αιφνιδίως τη συζήτηση περαιωμένη, υποστηρίζοντας πως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εκμαίευαν από την επικεφαλής της Αρχής να τους πει ότι βρήκε «μαύρο» χρήμα στα χέρια του Πετσίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider