Φρένο στην παραχολογία επιθυμούν να μπει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί οι οποίοι παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για παρεμβάσεις που δεν έχουν συμφωνηθεί και οι οποίες οδηγούν σε δημοσιονομικές υπερβάσεις.
Πηγές των θεσμών που μίλησαν στο insider.gr ανέφεραν πως τόσο η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου 2019, όσο και η αναθεωρημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της 3ης Απριλίου, επεσήμαναν εμφατικά ότι οι εξελίξεις σε ορισμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας είναι ανησυχητικές σχετικά με τον προσανατολισμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμα.
Οι ανησυχίες για τις οποίες προειδοποιούσαν οι θεσμοί ήδη πριν ανακοινωθεί το πακέτο παροχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα αφορούσαν :
-Στο επίπεδο φιλοδοξίας για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών δημοσιονομικών προκλήσεων και την αποφυγή της δημιουργίας νέων δημοσιονομικών κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τις πιθανές αλλαγές των ρυθμίσεων εξόφλησης σε δόσεις φορολογικών οφειλών και οφειλών κοινωνικής ασφάλισης.
-Στο ρυθμό της προόδου και τον βαθμό προτεραιότητας που αποδίδεται στα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ευρωστίας και της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα, και ιδίως όσον αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.
-Στη δέσμευση για διαφύλαξη της μισθολογικής ανταγωνιστικότητας μεσοπρόθεσμα και για δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα είναι πραγματικά φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.
Οι προεκλογικές παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επηρεάζουν και τους τρεις αυτούς τομείς και περισσότερο την αποφυγή της δημιουργίας νέων δημοσιονομικών κινδύνων. Δεδομένου ότι μέτρα όπως η 13η σύνταξη και η μείωση του ΦΠΑ, συνολικού δημοσιονομικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα , χωρίς να έχει υπάρξει επαρκής διαβούλευση με τους θεσμούς και η σύμφωνη γνώμη της ζώνης του ευρώ, είναι κάτι που δείχνει πως η κυβέρνηση επέλεξε να κινηθεί μονομερώς.
Στη βάση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει πολύ αυστηρή γλώσσα στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δώσει στη δημοσιότητα στις 5 Ιουνίου, ενώ ανάλογα μηνύματα θα σταλούν και στο επικείμενο Eurogroup της 16ης Μαΐου.