Στην κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλσυ και την αντικατάσταση του από ένα άλλο Ασφαλιστικό τριών πυλώνων, θα προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών Υποθέσεων, αμέσως μετά την έκδοση των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη των επίμαχων ρυθμίσεων του νόμου 4387/2016 (Ν. Κατρούγκαλου), πριν προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του για ένα «Βιώσιμο Ασφαλιστικό».
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση του ΕΦΚΑ από ένα σύστημα τριών πυλώνων, που θα συνοδευτεί με μείωση ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός 4ετίας.
Στον πρώτο πυλώνα θα διατηρηθεί ο καθολικός, υποχρεωτικός και δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης με ενίσχυση του ανταποδοτικού σκέλους.
Στον δεύτερο πυλώνα θα ενδυναμωθεί ο θεσμός των επαγγελματικών Ταμείων, ενώ στον τρίτο πυλώνα θα ενισχυθεί ο θεσμός της προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης.
Παράλληλα οι επιτελείς της οδού Σταδίου μελετούν τη δυνατότητα ψηφιακού μετασχηματισμού της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων, ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να εκδίδεται άμεσα το 91%.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση τα εκκρεμή αιτήματα συνταξιοδότησης προσεγγίζουν τα 400.000, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων αναγνώρισης πλασματικών ετών.
Τέλος εξετάζεται το σενάριο μείωσης των εισφορών ως κίνητρο σε επιχειρήσεις οι οποίες συμμορφώνονται με τη νομοθεσία (Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων).
Με τον τρόπο αυτό θα επιβραβεύονται όχι μόνον οι τυπικά συνεπείς εργοδότες, αλλά και όσοι υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως π.x. καινοτόμες μεθόδους συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.