Ξαναρχίζουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι είχαν παγώσει για τέσσερις ολόκληρους μήνες, λόγω των εκλογών και τη διακοπή του Αυγούστου. Οι τράπεζες θα ασκήσουν πίεση στους δανειολήπτες που μέχρι σήμερα δεν εντάχθηκαν σε καμία από τις ρυθμίσεις που τους προτάθηκαν, προχωρώντας εντός του μήνα σε 532 πλειστηριασμούς ακινήτων, που ήδη έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Το τελευταίο επτάμηνο έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα και οι άλλοι αναβλήθηκαν.
Η βασική αιτία για την αναβολή των πλειστηριασμών είναι η αμφισβήτηση της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού από τον οφειλέτη. Το υπόλοιπο ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών οφείλεται στη «ύστατης» στιγμής κατάθεση μικροποσού προκειμένου να φανεί ότι το δάνειο εξυπηρετείται και να σταματήσει ο πλειστηριασμός.
Σε καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς παραμένει ακόμα μόνο η πρώτη κατοικία, είτε μέσω του Νόμου Κατσέλη όπου εκκρεμούν πάνω από 160.000 αιτήσεις υπαγωγής στο ευνοϊκό καθεστώς του παρελθόντος που δεν έχουν πάρει δικάσιμο, είτε μέσω της νέας ρύθμισης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
Με νέα υπουργική απόφαση η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων έως 130.000 ευρώ έγινε πιο ευέλικτη, καθώς μέχρι τώρα, λόγω γραφειοκρατίας, έχουν ρυθμιστεί μόνο δύο περιπτώσεις στεγαστικών δανείων από τα χιλιάδες που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Όλοι οι δανειολήπτες μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να υποβάλουν αίτηση, ανεξάρτητα από τις προηγούμενες ενέργειές τους (π.χ. να έχουν ζητήσει προστασία από τον Νόμο Κατσέλη), εκτός από εκείνους που έχουν οριστική δικαστική απόφαση.