Αγώνας δρόμου για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο - Μένει εκτός η τράπεζα γης

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγώνας δρόμου για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο - Μένει εκτός η τράπεζα γης
Στόχος του πολυνομοσχεδίου - σκούπα είναι να διορθωθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ετών για τις νέες επενδύσεις, ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα.

Εκτός του αναπτυξιακού νομοσχεδίου φαίνεται ότι μένει μια από τις πιο φιλόδοξες ρυθμίσεις που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση. Αυτή της μεταφοράς συντελεστής δόμησης και της «τράπεζας γης».

Το υπουργείο Ανάπτυξης και το γραφείο συντονισμού της κυβέρνησης βρίσκονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να παρουσιαστεί και να μπει σε διαβούλευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ωστόσο κρίνεται πως η ρύθμιση για την τράπεζα γης που θα ενεργοποιεί τη μεταφορά συντελεστή δόμησης για περιπτώσεις διατηρητέων, πρώην στρατοπέδων, εγκαταλελειμμένων βιομηχανιών και ξενοδοχείων χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία για να αποφευχθούν νομικά κωλύματα που είχαν παρουσιαστεί κατά το παρελθόν. Έτσι όπως φαίνεται αποφασίστηκε οι συγκεκριμένες διατάξεις να μην παρουσιαστούν και να ενταχθούν σε μελλοντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ωστόσο δεν θεωρείται απίθανο και το ενδεχόμενο να προστεθούν τελικά στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο κατά τη διαδούλευση.

Ουσιαστικά μέσω της τράπεζας γης θα πωλείται συντελεστής από τους ιδιοκτήτες διατηρητέων ή μνημείων στους ιδιοκτήτες πλήρως αυθαιρέτων κτισμάτων ή αυθαιρέτων με πολύ μεγάλες παραβάσεις (κατηγορία 5). Πρόκειται για μια ρύθμιση που απαιτεί μεγάλη προσοχή καθώς παρόμοιες πρωτοβουλίες είχαν επιχειρηθεί και στο παρελθόν αλλά κόλλησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω Συνταγματικότητας.

Εξάλλου η παρουσίαση του νομοσχεδίου έχει πάει έχει πάει πίσω καθώς εμπλέκονται πολλά υπουργεία και συναρμόδιοι φορείς. Είναι ενδεικτικό πως στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας. Έτσι τον τελευταίο λόγο τον έχει ο υφυπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό της κυβέρνησης Άκης Σκέρτσος και το γραφείο του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στόχος του πολυνομοσχεδίου - σκούπα είναι να διορθωθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ετών για τις νέες επενδύσεις, ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εκτιμά πως θα βελτιωθεί άμεσα η κατάταξη της χώρας μας στην λίστα Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων σχετικών δεικτών που παρακολουθούνται στενά από ξένους επενδυτές.

Σε αντίθεση με την τράπεζα γης θεωρείται δεδομένο πως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθεί και ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα της χώρας. Ο ψηφιακός χάρτης θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα σε δύο χρόνια.

Παράλληλα, επιχειρείται και η απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, συνενώνοντας σε μία τις κατηγορίες περιβάλλοντος και όχλησης. Με το νομοσχέδιο θα καταργηθεί η αυτοτελής κατηγοριοποίηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων σε βαθμίδες όχλησης (χαμηλής, μέσης και υψηλής) και ενσωματώνονται στην περιβαλλοντική κατηγοριοποίηση-αδειοδότηση.

Αλλαγές έρχονται και στο θεσμικό πλαίσιο για τα επιχειρηματικά πάρκα. Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να γίνει ευκολότερη εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός του πάρκου και δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ φορέα διαχείρισης πάρκου και εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση διαφορών.

Προωθείται, ακόμη και η απλούστευση για όλους τους τύπους εταιρειών ως προς τον έλεγχο των δημοσιευτέων στοιχείων στο ΓΕΜΗ και επιτάχυνση της αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων μέσω outsourcing σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider