PMI Ευρωζώνης: Παραμένει σε ύφεση η επιχειρηματική δραστηριότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
PMI Ευρωζώνης: Παραμένει σε ύφεση η επιχειρηματική δραστηριότητα
Σε τέλμα παρέμεινε τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Σε τέλμα παρέμεινε τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να απέχει αρκετά καθώς η ζήτηση υποχωρεί φέτος με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με το Reuters.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζεται από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε στις 45,8 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 45,6 μονάδες. Ωστόσο, βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

«Τα στοιχεία κινούνται προς το χειρότερο και μάλιστα γρήγορα. Ο μεταποιητικός τομέας έχει κολλήσει σε έναν βάλτο με τις επιχειρηματικές συνθήκες να επιδεινώνονται σταθερά για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε μία ύφεση που μετρά πλέον 26 μήνες και συνεχίζει», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, «οι νέες παραγγελίες, τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς, επιβραδύνονται ακόμη περισσότερο, διαψεύδοντας τις όποιες βραχυπρόθεσμες ελπίδες για ανάκαμψη».

Ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 43,3 από 44,1 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο.

Η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκε επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος, καθώς οι κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά σε διάστημα 16 μηνών, κυρίως στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Αυτό θα μπορούσε να προβληματίσει την ΕΚΤ, η οποία «παλεύει» με τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών και βασίζεται στην πτώση των τιμών στη μεταποίηση για να διατηρήσει τον αποπληθωρισμό», ολοκλήρωσε ο de la Rubia.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βραδύτερη η ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης τον Αύγουστο - Στις 52,9 μονάδες ο PMI

gazzetta
gazzetta reader insider insider