Μεγαλύτερη λογοδοσία ζητά από το Eurogroup η Διεθνής Διαφάνεια

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγαλύτερη λογοδοσία ζητά από το Eurogroup η Διεθνής Διαφάνεια
O άτυπος χαρακτήρας του Eurogroup εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα που εμποδίζει την ευρύτερη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία για τις αποφάσεις και τις δραστηριότητες του Eurogroup ζητά η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). Αν και χθες ο διεθνής οργανισμός χαιρέτισε τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε «σιωπηρά» η Ευρωομάδα στις 20 Σεπτεμβρίου για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα του συμβουλίου, ωστόσο τόνισε πως απαιτούνται πρόσθετα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Διεθνής Διαφάνεια, ήδη από την κορύφωση της ελληνικής κρίσης, εστιάζει στη δομή διακυβέρνησής του Eurogroup και στο γεγονός πως δεν υπάρχει «λειτουργική λογοδοσία» (functioning accountability) που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πίεση προς τους υπουργούς Οικονομικών. Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, ο άτυπος χαρακτήρας του Eurogroup εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα που εμποδίζει την ευρύτερη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

«Από νομική άποψη δεν έχει εξουσία λήψης αποφάσεων και παρόλα αυτά οι ισχυροί υπουργοί Οικονομικών δαπανούν ώρες και μερικές φορές ολόκληρες νύχτες στις συνεδριάσεις τους, λαμβάνοντας καθοριστικές αποφάσεις», υπογραμμίζει η Διεθνής Διαφάνεια, κάνοντας λόγο για «κατακερματισμένη λογοδοσία».

Να σημειωθεί πως η Διεθνής Διαφάνεια είχε προχωρήσει τον προηγούμενο Φεβρουάριο σε συστάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας του Eurogroup. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο έθεσε τις συστάσεις αυτές προς συζήτηση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και μετά από μακρές συζητήσεις το Eurogroup συμφώνησε σε κάποιες αλλαγές στην πολιτική διαφάνειας.

Συγκεκριμένα:

  • Δημιουργήθηκε ένα μητρώο εγγράφων με δυνατότητα αναζήτησης και φιλτραρίσματος.
  • Δόθηκε πρόσβαση στα έγγραφα κάποιων οργάνων - καθώς το Eurogroup είναι άτυπο και συνεπώς δεν μπορεί να κατέχει έγγραφα.
  • Δημοσιεύτηκε το ημερολόγιο των συνεδριάσεων του EuroWorking Group (αλλά όχι και η ημερήσια διάταξη).
  • Αποφασίστηκε η επέκταση των συνοπτικών ενημερωτικών επιστολών του Eurogroup.

Να σημειωθεί πως ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί που επισκέπτεται σήμερα για τελευταία φορά την Ελλάδα -με αυτή του την ιδιότητα - έχει χαρακτηρίσει το Eurogroup ως «κακέκτυπο δημοκρατικού σώματος» (pale imitation of a democratic body). Η Διεθνής Διαφάνεια φαίνεται να ενστερνίζεται αυτό τον χαρακτηρισμό και ζητά πρόσθετες πρωτοβουλίες, ώστε να αυξηθεί η λογοδοσία της Ευρωομάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider