Στον Κεράνη θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον Κεράνη θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ

Από ένα «κτήριο-σκάνδαλο», όπως το χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, τις πρώην αποθήκες της καπνοβιομηχανίας Κεράνη, θα ξεκινήσει η προσπάθεια περιορισμού των δαπανών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι τον Σεπτέμβριο να μεταφέρει στο συγκεκριμένο κτήριο υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε επτά κτήρια σε όλη την Αθήνα. Σε αυτές τις υπηρεσίες απασχολούνται 1.027 εργαζόμενοι σε πολύ μικρότερα σε επιφάνεια γραφεία.

Όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης στη διάρκεια της παρουσίασης του κτηρίου σε εκπροσώπους του Τύπου, μόνο το υπουργείο Οικονομικών ξοδεύει 232.000 ετησίως για ενοίκια.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις έχουν επιφάνεια 42.300 τ.μ., μπορούν να εξυπηρετήσουν 2.300 θέσεις εργασίας, υπάρχουν 506 θέσεις στάθμισης και για την διαμόρφωσή τους έχουν ικανοποιηθεί όλες οι αναγκαίες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές της σχετικής νομοθεσίας.

«Είναι πολιτική απόφαση να περιοριστούν τέτοιου είδους σπατάλες», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας ότι από εκεί θα έρθει η μείωση των δαπανών του Δημοσίου και όχι από μειώσεις μισθών και απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων.

Στόχος του Υπουργείου είναι να ενοποιήσει τις υπηρεσίες του σε όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρχει ένα κτήριο ανά πόλη, το οποίο θα στεγάζει όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ.

Όπως επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης, κατανοεί ότι με τη κίνηση αυτή θίγονται συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Αντιδράσεις από τους υπαλλήλους

Την ώρα της παρουσίασης του κτηρίου, συγκεντρωμένοι έξω από αυτό ήταν εργαζόμενοι του ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι αντιδρούν στους σχεδιασμούς του Υπουργείου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να νομιμοποιήσει «ένα απ' τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ' τα ταμεία του δημοσίου», δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

«Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο υπουργείου Οικονομικών», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση και προστίθενται τα εξής: «Η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσους υπήρχε κίνδυνος να «χαλάσουν» τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο «Κεράνης».

Οι εφοριακοί καλούν την ηγεσία του υπουργείου να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί σπεύδει να προκαταλάβει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών η οποία ελέγχει τη νομιμότητα της σύμβασης και έχει ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις;
  • Γιατί απαγορεύει στους εργαζόμενους την πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν το κτίριο, δεδομένου ότι λόγω του ιστορικού του τίθενται ερωτήματα για την ασφάλεια και την καταλληλότητά του κτιρίου να φιλοξενήσει χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες;
  • Γιατί σπεύδει να ανακοινώσει τη μεταφορά υπηρεσιών του, όταν η επιτροπή που η ίδια συνέστησε, με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών, έχει απορρίψει εξ αρχής την επιλογή του κτιρίου «Κεράνης»»;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider