Δεν έρχεται ο Ενρία στην Αθήνα: Τα ανοικτά «μέτωπα» SSM – τραπεζών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν έρχεται ο Ενρία στην Αθήνα: Τα ανοικτά «μέτωπα» SSM – τραπεζών
Η ματαίωση της έλευσης του Αντρέα Ενρία στην Αθήνα στέρησε από τις τραπεζικές διοικήσεις τη δυνατότητα να του παρουσιάσουν την πορεία εκτέλεσης των επιχειρησιακών τους σχεδιασμών.

Επιβεβαιώθηκε χθες από πηγές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ πως η προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία στην Αθήνα για σήμερα, Τετάρτη, ματαιώθηκε. Ο λόγος είναι διπλός. Αφενός η ακύρωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στο οποίο ο κ. Ένρια θα ήταν ομιλητής, αφετέρου η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων των στελεχών των Ευρωπαϊκών θεσμών λόγω του κοροναϊού.

Η ματαίωση της έλευσης του Αντρέα Ενρία στην Αθήνα στέρησε από τις τραπεζικές διοικήσεις τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στον ίδιο τον επικεφαλής του SSM την πορεία εκτέλεσης των επιχειρησιακών τους σχεδιασμών. Η ενημέρωση αυτή είναι τακτική σε επίπεδο στελεχών του SSM και σύμφωνα με πληροφορίες οι επιφορτισμένοι με αυτά τα καθήκοντα αξιωματούχοι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού ήταν στην Αθήνα προ δύο εβδομάδων για σχετικές επαφές.

Τι αναμένουν οι Έλληνες τραπεζίτες

Οι Έλληνες τραπεζίτες αναμένουν από την ΕΚΤ δύο θετικά σήματα. Το πρώτο είναι η απελευθέρωση του πλαφόν που υπάρχει σήμερα για τις αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο σήμα είναι μια απόφαση που θα τους επιτρέπει να μην δεσμεύουν κεφάλαια για τον κίνδυνο διακράτησης των ομολόγων που θα εκδώσουν κατά τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στη βάση του σχεδίου «Ηρακλής».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η ματαίωση της επίσκεψης του επικεφαλής του SSM στην Αθήνα δεν επηρεάζει τα ζητήματα διακυβέρνησης των τραπεζών, τα οποία παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ και συγκεκριμένα το θέμα που αφορά την υποβολή εγκλήσεων από τις τραπεζικές διοικήσεις στις εισαγγελικές Αρχές έως τις 18 Μαρτίου, για τη συνέχιση των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί για διάφορες υποθέσεις σε τραπεζικά στελέχη.

Θέση του SSM είναι πως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της και πως δεν είναι ευθύνη των τραπεζιτών να υποκαταστήσουν το ρόλο των εισαγγελέων και να κρίνουν για τη συνέχιση ή μη διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί. Άλλωστε η ηγεσία της ΕΚΤ ήταν εξαρχής αντίθετη στη σχετική αλλαγή που επήλθε τον Νοέμβριο στον Ποινικό Κώδικα για την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών, καθώς διασφαλίζει ένα sui generis «ακαταδίωκτο» των τραπεζικών στελεχών που δεν είναι ασφαλές ούτε σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των μετόχων και είναι καταφανώς αντισυνταγματικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider