UniCredit για Ελλάδα: Βουτιά 18,6% στο ΑΕΠ το 2020, ανάκαμψη το 2021

Viber Whatsapp Μοιράσου το
UniCredit για Ελλάδα: Βουτιά 18,6% στο ΑΕΠ το 2020, ανάκαμψη το 2021
Η ιταλική τράπεζα προβλεπει εκτόξευση του ελληνικού δημόσιου χρέος στο 218,6% του ΑΕΠ το 2020.

Η μεγαλύτερη συρρίκνωση ΑΕΠ παγκοσμίως αναμένεται να σημειωθεί στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σύμφωνα με την έκθεση της ιταλικής τράπεζας UniCredit.

Όπως αναφέρει η τράπεζα το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται συρρικνωθεί κατά 18,6% το 2020. Το σενάριο βάσης προβλέπει μια κάθετη πτώση στο α' εξάμηνο του 2020 (35% σε σωρευτική βάση), που θα συνεχιστεί από μια ανάκαμψη το β' εξάμηνο του 2020 καθώς θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Tο δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φτάσει το 2020 στο 11,7%, και το 2021 στο 3,5% έναντι πλεονάσματος 1,9% το 2019.

Η ιταλική τράπεζα προβλεπει εκτόξευση του δημόσιου χρέος στο 218,6% το 2020 από 174,7% του ΑΕΠ το 2019, για να υποχωρήσει στο 187,5% το 2021.

Η αυξητική τάση του τέλους της φετινής χρονιάς θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του 2021 που αναμένεται να φτάσει το 15-16%. Ωστόσο η τράπεζα αναμένει ότι το ΑΕΠ στα τέλη του τελευταίου τριμήνου του 2021 θα παραμείνει 5% χαμηλότερο από αυτό του τελευταίου τριμήνου του 2019.

  • Η UniCredit τονίζει πως η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό και των κλάδων που σχετίζονται με αυτόν (οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 35% του ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού) την καθιστούν πιο ευάλωτη από ό, τι πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η καμπύλη της επιδημίας θα ισορροπήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν οι αεροπορορικές συνδέσεις, να αρθούν οι περιορισμοί μετακινήσεων, αλλά και για να αισθανθούν ξανά οι άνθρωποι ασφαλείς ώστε να σχεδιάσουν τα ταξίδια και τις διακοπές τους. Αυτή η πραγματικότητα εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επέκταση της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων (καλύπτει το 76% των επιχειρήσεων και το 81% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα) για δύο μήνες έως τον Ιούνιο.
  • Μέχρι στιγμής όπως αναφέρει η τράπεζα η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεσμεύσει εθνικούς πόρους ύψους 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) για να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Αυτή η ισχυρή δημοσιονομική στήριξη έρχεται μετά την απόφαση του Eurogroup να χορηγήσει στην Ελλάδα εξαιρετική δημοσιονομική ευελιξία και να καταργήσει προσωρινά το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2020. Βασικά μέτρα του πακέτου στήριξης της οικονομίας περιλαμβάνουν: 1. έκτακτη επίδομα 800 ευρώ σε εργαζομένους πληττόμενων επιχειρήσεων από την κρίση δημόσιας υγείας, επιδόματα ανεργίας και άδειες μετ' αποδοχών για εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά και δεν πηγαίνουν στα σχολεία. 2. Διευκόλυνση ρευστότητας σε πληττόμενες επιχειρήσεις μέσω επιδοτούμενων δανείων, εγγυήσεων δανείων, αναβολών στις πληρωμές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. 3. Αύξηση των δαπανών για τον κλάδο υγείας για νέες προσλήψεις 2.000 γιατρών και νοσηλευτών, προμήθεια ιατρικών προμηθειών και επιδόματα για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να διατηρήσει αυτά τα μέτρα για δύο έως τρεις μήνες χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιήσει τα 30 δισ. ευρώ από το cash buffer για την εξυπηρέτηση του χρέους.
  • Τον Μάρτιο η ΚΤ ανακοίνωσε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης (PEPP), ανοίγοντας την πόρτα για αγορά ελληνικού χρέους, το οποίο δεν ήταν επιλέξιμο για ένταξη στο QE. Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά από το περασμένο καλοκαίρι, από τη στιγμή που μια νέα συντηρητική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία. Παρόλα αυτά, η χώρα απέχει δύο σκαλοπάτια από το investment grade. Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο το κόστος του ελληνικού δανεισμού, λόγω των σημερινών εξαιρετικών περιστάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider