Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στην ΕΚΤ – Τι θα συζητηθεί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στην ΕΚΤ – Τι θα συζητηθεί
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσουν εάν θα κάνουν αποδεκτά ή όχι, ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk) ως collateral (εγγυήσεις), εν μέσω φόβων για μπαράζ υποβαθμίσεων.

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν το βράδυ της Τετάρτης οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να συζητήσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα, στη σκιά, πάντα, των εξελίξεων που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσουν εάν θα κάνουν αποδεκτά ή όχι, ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk) ως collateral (εγγυήσεις). Η απόφαση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι πολλά κρατικά και εταιρικά ομόλογα αναμένεται να υποβαθμιστούν, προσεχώς, στην κατηγορία της μη επενδυτικής βαθμίδας (non-investment grade), λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο Standard and Poor’s αναμένεται να δώσει την «ετυμηγορία» του για την αξιολόγηση της Ιταλίας την ερχόμενη Παρασκευή. Η ιταλική οικονομία φέρει αξιολόγηση υψηλότερη κατά δύο βαθμίδες από το investment grade, με αρνητικό outlook. Εάν η Ιταλία υποβαθμιστεί, τότε θα σημειωθεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση εξαίρεσης της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης από τις πράξεις αναχρηματοδότησης και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Η Barclays σε πρόσφατη έκθεσή της εκτίμησε πως εάν η ιταλική οικονομία χάσει το investment grade, τότε κεφάλαια έως και 200 δισ. ευρώ μπορεί να κάνουν «φτερά» από τη χώρα.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι φέρουν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμισης, προκειμένου να μπει η Ελλάδα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, ύψους 750 δισ. ευρώ. Λίγο καιρό αργότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα και ως collateral, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στις πράξεις αναχρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας.

Να σημειωθεί εδώ ότι την Παρασκευή 24 Απριλίου, η Ελλάδα αναμένει την «ετυμηγορία» δύο οίκων για την αξιολόγησή της και δη του Standard and Poor’s και του DBRS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider