«Το έργο της Νότιας Επέκτασης του Επιβατικού Λιμένα Πειραιά είναι πλήρως περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο, με βάση τις αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκδόθηκαν κατά τα έτη 2013 και 2018 και έχει λάβει όλες τις άδειες και εγκρίσεις από το σύνολο των αρμοδίων, προς τούτο, υπηρεσιών και φορέων της Ελληνικής Πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης και της Περιφέρειας Αττικής». Αυτό τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς με αφορμή δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται σε «δήθεν ελλείψεις αδειοδοτήσεων κατά την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας».
Πρόκειται για μία υποχρεωτική επένδυση ύψους 103 εκατ. ευρώ και μάλιστα η μεγαλύτερη που προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου (ν.4404/2016) αναφέρει στη ανακοίνωσή της η εταιρεία, συμπληρώνοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτή η σημαντική υποδομή συγχρηματοδοτείται και από την περιφέρεια.
Ο ΟΛΠ αναφέρει ότι για την έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έγιναν εργαστηριακοί έλεγχοι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε δείγματα ιζημάτων που ελήφθησαν από την περιοχή του έργου και, αφού αξιολογήθηκαν, χαρακτηρίστηκαν ως αδρανή και μη επικίνδυνα υλικά. Προσθέτει ότι σε εφαρμογή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου εκδόθηκε από τη λιμενική Αρχή η απόφαση έγκρισης απόρριψης και τα ιζήματα αυτά ως προϊόντα των υποθαλάσσιων εκσκαφών να απορρίπτονται σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή που έχει καθοριστεί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες επέκτασης του νότιου Λιμένα Πειραιά συνεχίζονται με στόχο πριν το πέρας της θερινής περιόδου να έχει ολοκληρωθεί τμήμα του έργου ικανό για την ασφάλειά του έναντι της χειμερινής περιόδου. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε 32 μήνες.