Κορονοϊός: Στο 2% του ΑΕΠ αποζημιώσεις και επιδόματα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Στο 2% του ΑΕΠ αποζημιώσεις και επιδόματα
Το γνωστό επίδομα των 800 ευρώ θα μειωθεί από προσεχή Παρασκευή 15 Μαΐου στα 534 ευρώ για όσους εργαζομένους παραμείνουν σε αναστολή.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή με κρατική εντολή ή συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι πως η «δυναμική» της επιδοματικής πολιτικής μεταλλάσσεται και πλέον οι δικαιούχοι του Μαΐου λαμβάνουν στήριξη με διαφορετική λογική σε σχέση με εκείνα που έλαβαν τον Απρίλιο.

Έτσι, το γνωστό επίδομα των 800 ευρώ θα μειωθεί από προσεχή Παρασκευή 15 Μαΐου στα 534 ευρώ για όσους εργαζομένους παραμείνουν σε αναστολή. Αυτό θα συμβεί διότι σύμφωνα με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογίζεται με την ημέρα.

«Οι εργαζόμενοι των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης αυτής», προβλέπει η σχετική ΠΝΠ. Δεδομένου ότι στο πρώτο πακέτο στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων η αποζημίωση ειδικού σκοπού ορίστηκε στα 800 ευρώ για 45 ημέρες, στο δεύτερο πακέτο στήριξης που ξεδιπλώνεται εντός του Μαΐου, η οικονομική ενίσχυση των μισθωτών για 30 ημέρες διαμορφώνεται στα 534 ευρώ. Οι 30 ημέρες είναι στην κυριολεξία 30 ημέρες.

Παράδειγμα

Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος βρέθηκε αντιμέτωπος με αναστολή σύμβασης στις 30 Μαρτίου, το επίδομα των 800 ευρώ για τις 45 ημέρες, καλύπτει το διάστημα μέχρι την προσεχή Παρασκευή 15 Μαΐου και επομένως μέχρι το τέλος Μαΐου, δεν θα πάρει ακέραιο το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ, αλλά το μισό, δηλαδή αυτό που αναλογεί στον χρόνο μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης το κόστος της καταβολής των επιδομάτων και αποζημιώσεων ειδικού σκοπού προς επιχειρήσεις, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους για το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2020, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί, θα αγγίξει τα 3,7 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ.

Με τα εν λόγω 3,7 δισ. ευρώ καλύφθηκαν ή πρόκειται να καλυφθούν από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού περισσότερες από 800.000 επιχειρήσεις, με περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια υπαλλήλους και πάνω από 700.000 αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 80% του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider