Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους 748 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα στο Eurogroup της 8ης Ιουνίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους 748 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα στο Eurogroup της 8ης Ιουνίου
Σε ενημέρωσή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα ανέφερε πως η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα θα παρουσιαστεί στην προσεχή σύνοδο του Eurogroup και θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Την επόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου το Eurogroup θα λάβει την απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ, στη βάση της εισήγησης των θεσμών.

Σε ενημέρωσή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα ανέφερε πως η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα θα παρουσιαστεί στην προσεχή σύνοδο του Eurogroup και θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία και θα ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα για το ελληνικό χρέος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά την τεράστια αναστάτωση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία λόγω του κορονοϊού, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό momentum. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στον προϋπολογισμό της το 2020, αλλά ενδέχεται να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα το 2021», ανέφερε ο Βόπκε Χούκστρα.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκτη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος τονίζεται πως με βάση τις Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας μας προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 10% το 2020 και να ανακάμψει αρκετά έντονα το 2021.

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά μεγέθη η αναθεωρημένη πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα μετατραπεί σε πρωτογενές έλλειμμα το 2020, πριν επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021.

«Η αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά υψηλή. Κατά τη σύνταξη αυτής της έκθεσης, ήταν διαθέσιμα μόνο πολύ προκαταρκτικά στοιχεία για να επιβεβαιωθεί το μέγεθος και η σοβαρότητα της οικονομικής και δημοσιονομικής επίπτωσης», σημειώνεται στην έκθεση και προστίθεται πως ο τελικός «λογαριασμός» θα γίνει το φθινόπωρο.

Αναφορικά με τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως θα είναι χαμηλές τα επόμενα χρόνια. Υπογραμμίζεται δε, πως από την έναρξη της πανδημίας, η Ελλάδα έχει εκδώσει επιτυχώς τόσο έντοκα γραμμάτια όσο και μακροπρόθεσμα ομόλογα, επιδεικνύοντας συνεχή πρόσβαση στις αγορές.

«Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας το 2020 και το 2021 είναι χαμηλό και ως επί το πλείστον αντικατοπτρίζει την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων ομολόγων», σημειώνεται στην έκθεση και προστίθεται πως τα σημαντικά ταμειακά αποθέματα παρέχουν προστασία για την απορρόφηση αναταραχών στη ρευστότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider