Δεκαετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ εκδίδει σήμερα η Ελλάδα - Τι αλλάζει στο προφίλ του χρέους

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεκαετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ εκδίδει σήμερα η Ελλάδα - Τι αλλάζει στο προφίλ του χρέους
Με τη νέα έκδοση χρέους το Δημόσιο θα στηρίξει το ταμειακό του απόθεμα, το οποίο έχει μειωθεί το τελευταίο τετράμηνο, λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Στην άντληση 2,5 δισ. ευρώ μέσω δεκαετούς ομολόγου προχωρεί σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με την κυβέρνηση να επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία που έχει δημιουργήσει στις αγορές χρέους το πρόγραμμα στήριξης κατά της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 1,35 τρισ. ευρώ.

Με τη νέα έκδοση χρέους το Δημόσιο θα στηρίξει το ταμειακό του απόθεμα, το οποίο έχει μειωθεί το τελευταίο τετράμηνο, λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Το θετικό είναι πως τα χρήματα που θα τραβήξει η Ελλάδα από τις αγορές θα αντληθούν με ένα χαμηλό επιτόκιο κοντά στο 1,5%, κάτι που θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που σήμερα σε ταμειακή βάση διαμορφώνεται στο 1,94%.

Διαρκής μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Το γεγονός πως οι αγορές γνωρίζουν πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει για περισσότερο από ένα έτος να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του PEPP, συμβάλει στην διαρκή μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Είναι ενδεικτικό πως, ενώ χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε πως όρισε αναδόχους για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου τις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου δεν αυξήθηκε ως είθισται πριν από μια έκδοση ομολόγου, αλλά μειώθηκε. Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου λήξης 2029 διαμορφώθηκε από το 1,38% στο 1,34%.

Και μπορεί ως συνολικό μέγεθος το ελληνικό χρέος να αυξηθεί περαιτέρω με την νέα έκδοση, ωστόσο το χαμηλό επιτόκιο της έκδοσης θα διασφαλίσει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, το υπό έκδοση ομόλογο θα ωριμάζει το 2030, ένα έτος που με τα σημερινά δεδομένα λήγει χρέος συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν στα διμερή δάνεια διάσωσης του 2010 (GLF), τα 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(EFSF) και τα 727 εκατ. ευρώ σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σήμερα το ελληνικό δημόσιο χρέος διαμορφώνεται στα 361,8 δισ. ευρώ και η μέση σταθμική διάρκειά του είναι τα 20,3 έτη. Το 98,9% του ελληνικού χρέους είναι σε ευρώ. Το 18% του χρέους είναι στα χέρια ιδιωτών και το 82% στα χέρια των επίσημων δανειστών της Ελλάδος. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως μέσα στις πρώτες 100 ημέρες του 2020 το 65,4% του δανεισμού του Δημοσίου είχε γίνει με έντοκα γραμμάτια και το 34,6% μέσω ομολόγων, κάτι που μετά τη σημερινή έκδοση θα αλλάξει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider