Τη βεβαιότητα πως «τα χρήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τις άλλες κοινοτικές πήγες δεν θα συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έκβαση της Συνόδου Κορυφής και τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι από τα 70 δισ. ευρώ, τα 32 δισ. θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσα από επιχορηγήσεις και δάνεια) ενώ τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα από δράσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2021- 2027.
Διαβάστε επίσης:
- Μητσοτάκης: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες - Κερδισμένη η Ελλάδα με πακέτο σχεδόν 72 δισ. ευρώ
Σε διάστημα 6-7 ετών οι εκταμιεύσεις
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως τα χρήματα θα δεσμευτούν μέσα στην προσεχή τριετία, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μέσα σε διάστημα 6 - 7 ετών. Επεσήμανε πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει τα όσα ισχύουν και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται εκτός δημοσιονομικών στόχων όμως «θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα π.χ για τις δαπάνες που υλοποιούνται στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης».
«Πρωτοφανές το μέγεθος για την Ελλάδα»
«Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας», δήλωσε, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των εργασιών της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κλήθηκε να συμμετέχει -και συμμετείχαμε ενεργά- σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τέσσερα τελευταία εικοσιτετράωρα».
Εξηγώντας «τη σημασία αυτού του συνολικού πακέτου των 72 περίπου δισ. για την πατρίδα μας», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις «από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισ. ευρώ, για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες».