Άνω του 3% του ΑΕΠ εκτιμά πως θα κινηθούν το 2020 οι απώλειες εσόδων της Ελλάδος από την κάμψη του τουρισμού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σήμερα, ημέρα που η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πως οι τουριστικές εισπράξεις στο πρώτο εξάμηνο 2020 ανήλθαν σε μόλις 678 εκατ. ευρώ, έναντι 5,4 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2019 και διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο σε 64 εκατ. ευρώ, έναντι εισπράξεων 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2019, το ΔΝΤ προχώρησε στη δημοσίευση ανάλυσης με την οποία προειδοποίει πως η απότομη πτώση των τουριστικών αφίξεων θα έχει τεράστιο αντίκτυπο για τις χώρες που βασίζονται στους ξένους ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, η Ελλάδα, η Κόστα Ρίκα, το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Ταϊλάνδη ενδέχεται να πληγούν περισσότερο από τον κορονοϊό, καταγράφοντας απώλειες στα έσοδα από τον τουρισμό που θα ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ.
Η ανάλυση υπογραμμίζει πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μιας χώρας είναι ένα μέτρο των συνολικών συναλλαγών του, το οποίο περιλαμβάνει, το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών με τον υπόλοιπο κόσμο. «Για ορισμένες οικονομίες, η μείωση του τουρισμού (που θεωρείται εξαγωγή) θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο σύνολο των τρεχουσών συναλλαγών», αναφέρει η ανάλυση.
Φέρνει δε ως παράδειγμα την Ταϊλάνδη, σημειώνοντάς πως η μείωση του τουρισμού λόγω του κορονοϊού θα μπορούσε να μειώσει τις συνολικές εξαγωγές της χώρας κατά 8% του ΑΕΠ και να έχει άμεση καθαρή επίπτωση περίπου 6% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της το 2020. Αυτό θα μπορούσε να διαβρώσει μέρος του συνολικού πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών ύψους 7% που είχε η χώρα το 2019.
Κατά το ΔΝΤ οι προοπτικές για τα μικρότερα κράτη που εξαρτώνται από τον τουρισμό είναι ακόμη πιο αρνητικές. «Πολλά είναι ακόμη άγνωστα σχετικά με τον ρυθμό του τουρισμού το 2020. Η επιθυμία και η ικανότητα των ανθρώπων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ενδέχεται να επηρεαστεί και το 2021 λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, αφήνοντας μια αβέβαιη προοπτική για τις τουριστικές βιομηχανίες στις μεγάλες και μικρές οικονομίες», σημειώνει το ΔΝΤ.