Καραβίας: Ευκαιρία αναδιάρθρωσης τα «κόκκινα» δάνεια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραβίας: Ευκαιρία αναδιάρθρωσης τα «κόκκινα» δάνεια

Κύμα αναδιάρθρωσης και συνένωσης επιχειρήσεων προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σημειώνοντας ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες αλλά και μια σημαντική ευκαιρία για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

«Κάποιες αποφάσεις θα χρειαστούν τόλμη και αποφασιστικότητα, και θα έχουν κόστος και για τους επιχειρηματίες αλλά και για τις τράπεζες», σημείωσε ο κ. Καραβίας από το βήμα του 1ου Συνεδρίου Ελληνικού Τουρισμού που διοργανώνει η Ευροbank σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών και πρόσθεσε: «Κάθε εναλλακτική όμως είναι πολύ χειρότερη - ακόμη και η απλή καθυστέρηση των αποφάσεων».

«Η Ελλάδα χρειάζεται μαζική εισροή κεφαλαίων, που προφανώς, με τα δεδομένα που γνωρίζουμε, δεν μπορεί παρά να είναι ιδιωτικά κεφάλαια που θα προέλθουν κυρίως από το εξωτερικό», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται, επίσης, «αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων σε μεγάλη κλίμακα, με αιχμή τη συνένωση δυνάμεων, την αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής επιχείρησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μεγαλύτερες επιχειρήσεις σημαίνουν οικονομίες κλίμακας, αλλά και δυνατότητα να προσελκύσουν κεφάλαια καλύτερης ποιότητας και να αναπτύξουν δραστηριότητες που δεν είναι δυνατές για μικρότερες επιχειρήσεις, με πιο αδύναμους ισολογισμούς και με ασθενή χρηματοοικονομική διάρθρωση».

Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι στο πεδίο αυτό, οι τράπεζες μπορούν να είναι ο καταλύτης. «Η Eurobank έκανε ένα βήμα μπροστά σε αυτή την κατεύθυνση που, παρά τις δυσκολίες, είναι μονόδρομος ως συνολική αντίληψη και τάση. Ανακοινώσαμε πριν από λίγες μέρες μια συμφωνία με ένα κορυφαίο ξένο εταίρο, το fund KKR, την EBRD και σε συνεργασία με την Alpha Bank. Η πολυμερής αυτή συνεργασία εξασφαλίζει κεφάλαια, αλλά επίσης μοναδική διεθνή τεχνογνωσία και εξειδικευμένη εμπειρία στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, δήλωσε, τέλος, ότι η στρατηγική της τράπεζας θα συνεχίσει να κινείται στους ακόλουθους βασικούς άξονες:

• Αναδιαρθρώσεις δανειακών συμβάσεων προβληματικών αλλά αναστρέψιμων τουριστικών επιχειρήσεων

• Χρηματοδότηση νέων βιώσιμων projects που αφορούν επενδύσεις σε υφιστάμενες ή νέες μονάδες.

• Συνεχή, υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση όλων των αναγκών των πελατών της Τράπεζας, καθώς και παροχή συμβoυλευτικών και τραπεζικών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider