Scope: Στήριγμα για την Ελλάδα η EKT και η ΕΕ - Ανάπτυξη 4,5% το 2021

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Scope: Στήριγμα για την Ελλάδα η EKT και η ΕΕ - Ανάπτυξη 4,5% το 2021

Το μεγάλο «δίχτυ» προστασίας που έχει απλώσει πάνω από την Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) αλλά και η Κομισιόν μέσω του SURE για τη διασφάλιση της απασχόλησης, αποτελούν δύο σημαντικά υποστηρικτικά εργαλεία, ώστε η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% το 2021, μετά από ύφεση που αγγίζει το 10% φέτος.

Οι εκτιμήσεις του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope καλύπτουν τις επιπτώσεις του δευτέρου κύματος της πανδημίας και το νέο lockdown, καθώς και τα ασθενέστερα τουριστικά έσοδα. Όπως σημειώνει οι συνολικές τουριστικές εισπράξεις για φέτος είναι πιθανό να είναι 70% χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2019.

Από την άλλη, τα μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές αρχές για τον περιορισμό της πανδημίας, τα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς και οι πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών θεσμών που καλύπτουν το εύρος των δημοσιονομικών, του τραπεζικού κλάδου καθώς τις διαρθρωτικές πολιτικές, αποτελούν ένα σημαντικό «μαξιλάρι» για την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στις προσπάθειες ανάκαμψης για το 2021.

Παράλληλα, η Ελλάδα, όπως σημειώνει ο οίκος, έχει καταγράψει πρόοδο σε σημαντικούς τομείς μεταρρυθμίσεων παρά την πανδημία, στηρίζοντας τo θετικό outlook στην αξιολόγηση «BB». Η οριστικοποίηση του νέου πτωχευτικού θα υποστηρίξει τη μείωση των υψηλών NPLs που έχουν στους ισολογισμούς τους οι ελληνικές τράπεζες μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», σύμφωνα με τη Scope.

Επιπλέον το πρόγραμμα PEPP ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις εκδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2021, ενώ και buffer ύψους 35 δισ. ευρώ (τον Σεπτέμβριο) θα μπορούσε από μόνο του να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης έως το τέλος του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider